Gaydar, waarschijnlijk ken je het het begrip niet maar het is een samenvoeging van de Engelse woorden gay en radar. Het is een intuïtief gevoel waarmee mensen kunnen aanvoelen of iemand anders homoseksueel is of niet.
Je kent het vast wel, je hebt seksuele interesse in mensen van je eigen geslacht maar hoe in godsnaam weet je nu dat de andere ook geïnteresseerd in jouw zou kunnen zijn. Ze dragen namelijk geen uithangbordjes waarop staat vermeld "ik ben biseksueel, lesbisch of homo".
Gaydar
Je kan stellen dat het een soort zesde zintuig is waarmee je andere homoseksuelen kan herkennen. Dit wonderbaarlijk vermogen wordt gaydar genoemd.
Hoelang er al over gaydar gesproken wordt is niet geheel duidelijk. Maar het begrip bestaat zeker wel zo`n 20 jaar. Sommige vinden het heel erg goed dat het nooit echt ingeburgerd is. En andere zijn er weer gelukkig mee!
Als jij in je omgeving om je heen kijkt zie je gewoon dat sommige mensen opvallen door "ander gedrag" en je gevoel identificeer op dat moment dat die persoon homoseksueel zou kunnen zijn. En wat schets de verbazing, vaak heb je nog gelijk ook. Dat blijkt ook uit onderzoek van mensen die homoseksueel of hetero waren.
Het vermogen om iemands geaardheid te kunnen voorspellen zou echter heel erg klein zijn. Niet meer dan 65 procent van de onderzochte mensen konden dit. Als je zou gokken dan zou je op 50 procent uit gekomen zijn.
Volgende keer zou je het natuurlijk ook gewoon kunnen vragen aan iemand!
Hoe kan dat iemand gaydar heeft
Homoseksuelen letter vaker en meer op kleine details waardoor ze veel beter in staat zijn om andere homoseksuelen in grote groepen te kunnen herkennen. Dat is heel fijn als je soortgelijke wil ontmoeten.
Maar het is en blijft een sociale vaardigheid om andere biseksuelen, homoseksuelen en lesbiennes te kunnen herkennen.
Dit zonder echt objectieve informatie over hun seksuele geaardheid. Het zijn namelijk de non verbale signalen die door een persoon geïnterpreteerd worden.
Deze signalen kunnen zijn; bepaalde bewegingen, intonatie van een stemgeluid, gedrag, gezichtsuitdrukking en kleding om er maar een paar te noemen.
Deze vaardigheden kan in principe door iedereen ongeacht de seksuele voorkeur ontwikkeld worden. Moet wel gezegd worden dat gaydar beter is ontwikkeld bij mensen met een homoseksuele achtergrond.
Onderzoeken naar gaydar
Lange tijd is gedacht dat het een mythe was. Maar na gedegen sociaalpsychologisch onderzoek is wederom bewezen dat homoseksuelen inderdaad beter in staat zijn om homoseksuelen te herkennen op basis van non verbale informatie dan heteroseksuelen.
Cognitieve psychologie noemt men dit, dat zijn studies van mentale functies waaronder bewustzijn, aandacht, emotie, taal en actiecontrole. Hiermee kan men de complexe relaties tussen hersenen, cognitie en gedrag kunnen begrijpen.
Deze mensen zijn er meer van bewust en herkennen hierdoor veel sneller een homoseksueel iemand. Je zou ook kunnen stellen dat homoseksuele vrouwen en mannen veel meer oog voor detail hebben en hierdoor veel gemakkelijker eventuele seksuele partners kunnen herkennen.
Volgens onderzoek kan jij als je homoseksueel bent dus *holebies identificeren. Dit onderzoek heeft plaats gevonden aan de universiteit van Leiden. Gaydar perceptuele vaardigheden van een homoseksueel iemand komt voort uit meer analytische denken dan hetero mensen.
* Holebi = de samenvoeging van de seksuele identiteiten van Homoseksuelen, Lesbienes en Biseksuele mensen.
Bestaat Gaydar wel echt?
Onderzoekers vinden dit heel erg interessant en zijn gaan kijken of het echt bestaat of dat het een verzinsels zou zijn. Uit verschillende onderzoeken zou gebleken zijn dat het wel degelijk bestaat. Maar net zo leuk vertellen andere onderzoekers dat het niet zo onschuldig en precies zou zijn.
Zij vinden het concept van Gaydar onnauwkeurig en zelfs een ernstige schadende vorm van stereotypering.
Het probleem is dat het inmiddels wel sociaal geaccepteerd is terwijl de naam "gaydar"gewoon een camouflage zou zijn.
In 2008 is er al onderzoek naar geweest om op basis van gezicht herkenning te kunnen beoordelen of iemand homoseksueel is. Later is dit onderzoek weer door andere onderzoekers tegen gesproken.
Dat iedereen het zelfde schrijft over gaydar is een groot probleem
Het probleem is ook ontstaan dat elke homoseksuele website over het fenomeen gaydar ging schrijven. Het eerste onderzoek werd door iedereen overgenomen en hier en daar een eigen interpretatie aan gegeven naar gelang wat men zelf geloofde.
Zo is het begrip een eigen leven gaan lijden. Wel of niet waar dat is nu dan de vraag.
We oordelen hier niet of het wel of niet waar zou zijn. Het is in elk geval voor ons heel aannemelijk. Iedereen heeft wel eens zo iets van, dat is een homo of dat is een lesbienne. Ook van de mensen die we op de televisie zien, god wat hebben we vaak gelijk!
Gelukkig laat het gevoel van vele hun niet in de steek, anders wordt het wel heel moeilijk om gelijkgestemde te vinden.
Maar oordeel zelf of het bestaat of niet, maar laat je eigen gevoel in elk geval niets aanmeten wat andere hierover vertellen!