Voorbehoedsmiddelen dit zijn middelen die bedoeld zijn om een geslachtsziekte of een zwangerschap te voorkomen. Ook een anticonceptie middel valt onder een voorbehoedsmiddel.
Anticonceptie is eigenlijk een verzamelnaam van middelen om te voorkomen dat de vrouw zwanger raakt na geslachtsgemeenschap. Condoom en de anticonceptie pil kennen we natuurlijk allemaal wel. Het condoom wat mannen gebruiken en het vrouwencondoom zijn wel bijzonder want die hebben een dubbele functie. Buiten het voorkomen van de ongewenste zwangerschap voorkomen ze ook dat je een SOA op kan lopen tijdens de seks. Maar er zijn nog veel meer voorbehoedsmiddelen!
Anticonceptie middelen voor de vrouw
De meest bekende zijn;
Hieronder zie je nog meer anticonceptie methodes die per tabblad zijn gerangschikt;
Anticonceptie ring
Maar er zijn meer anticonceptie middelen voor de vrouw die niet iedereen kent, namelijk;
Een anticonceptie ring, deze breng je zelf in de vagina en laat hem voor drie weken zitten. Daarna haal je hem er uit en heb je een stopweek. Je kan ook doorgaan om de ring langer te laten zitten zodoende stelt je de menstruatie uit. De anticonceptie ring werkt door constant een dosis progesteron en oestrogeen af te geven.
Deze hormonen zorgen er voor;
- Dat er geen eisprong plaats vindt.
- Het slijm van de baarmoeder wordt taai, zodat de zaadcellen er erg moeilijk door kunnen.
- Een bevruchte eicel kan zich niet in de slijmvliesbekleding van de baarmoeder innestelen.
Het is een betrouwbare anticonceptie als je de regels goed volgt. Tussen de eerste en de vijfde dag van de menstruatie moet je de eerste ring inbrengen. Pas op! Na zeven dagen ben je pas beschermd. De ring moet wel correct of diep genoeg ingebracht worden, anders kan die uit de vagina terug komen. Na de derde week haal je de ring er uit, dan volgt er een week zonder ring waarin je menstrueert. Na die week breng je opnieuw een ring in. Je kan na de derde week ook direct weer een nieuwe ring inbrengen, dan slaat je de menstruatie over.
De voordelen van de anticonceptie ring zijn;
- Een lage dosering hormonen.
- Een gelijkmatige hormoonafgifte, dus geen hormoonpieken zoals bij de pil.
- De hormonen komen rechtstreeks in de bloedbaan terecht.
- Je hebt een regelmatig menstruatiepatroon, is minder pijnlijk en je verlies minder bloed.
- De anticonceptie ring is heel betrouwbaar en het inbrengen is vergelijkbaar met een tampon.
- Één keer per maand moet je er maar aan denken.
- De menstruatie kan je zelf regelen.
- Als je moet braken, dan heeft dit totaal geen invloed op de werking van de ring.
De nadelen van de anticonceptie ring zijn;
- Alleen verkrijgbaar bij de apotheker met een doktersvoorschrift. Deze zijn verpakt per drie ringen, goed voor drie maanden.
- De geneesmiddelen waaronder antibiotica hebben een invloed op de werking van de ring.
- Ze zijn vrij duur.
- De ring mag maximaal drie uur lang uit de vagina verwijderd worden.
Betrouwbaarheid van voorbehoedsmiddelen
Alle anticonceptiemiddelen zijn principe betrouwbaar mits je ze op een correcte manier (blijft) gebruiken. Je moet het zo zien middelen die het meest betrouwbaar zijn kunnen in de praktijk bij verkeerd gebruik een stuk minder goed beschermen tegen een zwangerschap als bij het juiste gebruik er van. Alles heeft te maken hoe nauwkeurig jij ze gebruikt en er mee omgaat. We hebben toch een lijstje gemaakt zodat je een idee hebt welke nu echt de betrouwbaarste zijn en welke iets minder.
- Het meest betrouwbaarste is toch wel een sterilisatie, maar de hormonaal implantaat en de hormonaal en het koperspiraaltje zijn toch ook wel heel erg betrouwbaar.
- Middelen die er tussen in zitten zijn de pil, prikpil, anticonceptie-ring, anticonceptiepleister, vrouwencondoom en het condoom.
- De minst betrouwbare zijn toch wel de natuurlijke anticonceptie methodes. Deze vragen veel kennis en ervaring waar je dagelijks mee bezig moet zijn. En als je een onregelmatig menstrueert dan is het nog moeilijker om ze correct toe te passen. Ook de pessarium kan toch wel bij de mist betrouwbare gerekend worden.
Waarom heeft een man voorbehoedsmiddelen nodig?
Een gezonde man produceert elke dag nieuwe zaadcellen. Deze zaadcellen komen bij geslachtsgemeenschap in de vagina en zwemmen via de baarmoedermond naar de baarmoederholte. En dan gaan ze verder naar de eileiders. Zaadcellen kunnen ongeveer twee tot vier dagen leven. Als er precies in die tijd een eicel van de vrouw vrij komt dan kan het zijn dat een zaadcel bevrucht wordt. Deze bevrucht eicel gaat dan in het baarmoederslijmvlies zitten. En de vrouw is dan zwanger! Gelukkig zijn er hiervoor verschillende manieren om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Dat zijn voorbehoedsmiddelen of anticonceptiemiddelen.
Voor de man is het ook heel belangrijk dat er een condoom gedragen wordt bij nieuwe seksuele relaties. Er is niets anders waarmee een man of vrouw beschermt is tegen een SOA.
Waarschuwing!
Al het advies of uitleg over voorbehoedsmiddelen wat je leest is geen vervanging voor een goed gesprek met je huisarts. Misschien is een bepaalde anticonceptie niet geschikt voor jou, door gezondheidsredenen of iets anders. De huisarts of een andere instantie zoals Sense kan al je vragen beantwoorden.
Sense is het centrum voor seksuele gezondheid. Het hoofdstuk wat IWVS gemaakt heeft voor voorbehoedsmiddelen en anticonceptie is gemaakt om je op weg te helpen en uitleg te geven over de verschillende onderwerpen.
Bij het opstellen van deze teksten is de uiterste zorgvuldigheid betracht. IWVS is niet aansprakelijk voor eventuele schade die uit deze teksten zou kunnen voortvloeien. Ook bij enige onjuistheden kan IWVS niet aansprakelijk zijn.
Bekijk verder ook;