Oxytocine is een stof die door zowel een vrouw als man aangemaakt wordt tijdens een orgasme. Het is een neuropeptide die in het lichaam als een hormoon ( signaalstof) en neurotransmitter ( overdrachtsstof) fungeert.
Oxytocine
Het heeft een hele belangrijke rol in de gevoelens van een mens. Bijvoorbeeld bij moeder en kind, maar zeker ook bij seksuele contacten. Oxytocine wordt vaak knuffelhormoon genoemd. Dit komt omdat het een belangrijke rol speelt bij het opvoeden van kinderen.
Het wordt geproduceerd in de hypothalamus ( onderdeel van de hersenen). Dit is een orgaan die hormonen produceert die op hun beurt weer andere organen stimuleren om hormonen aan te maken. Het zet dus een complex proces in werking. Zeker als je ook aan voorspel doet, dan wordt dit hormoon het best aangemaakt.
In de zeventiger jaren werd er ontdekt dat het vrijkwam tijdens seksuele activiteiten. Zodra er een positief contact tussen mensen is, zoals knuffelen, vrijen of aanraken van elkaar. Je seksuele opwinding verhoogd namelijk het oxytocine spiegel.
Bij een vrouw komt er bij een clitoraal orgasme grote hoeveelheden vrij. En nog meer als het orgasme als zeer prettig ervaren wordt. Maar het heeft ook een belangrijke rol bij het transporteren van de spermacellen door de vagina. Dit als doel om zwanger te kunnen worden.
Oxytocine heeft een kalmerende werking
Omdat het een zeer kalmerende werking heeft. Is dat waarschijnlijk de reden dat je na seks snel slaperig bent en zomaar in slaap kan vallen. En vaak een betere nachtrust hebt. Vooral mannen zijn hier gevoelig voor. Deze stof geef je een gevoel van verbondenheid en gelukzaligheid.
Zelfs sperma bevat oxytocine! Ook verminderd het met enige mate stress (vorm van spanning) Maar het doet nog veel meer in het lichaam, maar dat is een ander verhaal. Wel willen we opmerken dat antidepressiva het vrijkomen van dit hormoon afremt. Waardoor ook het libido af kan nemen. Je kan in het kort zeggen dat oxytocine een hormoon is die een rol speelt bij gevoelens in een relatie, voortplanting en orgasmes.