Elke man heeft een prostaat, medici noemen hem de voorstanderklier. Het is een klier die uit verschillende kwabben bestaat en hij is zo groot als een grote knikker, of misschien beter gezegd, een walnoot. Rond de plasbuis aan de onderkant van de blaasuitgang kan je hem vinden.
Prostaat
Wat een hoop mensen niet weten dat hij vanaf je puberteit gaat groeien tot je volgroeid bent, dan kan hij wel 20 gram wegen. Onder andere zorgt de hormoon testosteron hiervoor. Als je ouder wordt ( zo tussen je 40e en 50e levensjaar ) kan de hij klachten geven of vervelende problemen veroorzaken. Omdat hij om de plasbuis heen gelegen is, kan het de plasbuis vernauwen en plasklachten veroorzaken.
Als er geen testosteron aangemaakt wordt in je lichaam dan zal deze niet meer groeien en in sommige gevallen kan hij zelf krimpen. Bij het ouder worden heb je ook een verhoogde kans op prostaatkanker. Als je een hoge PSA waarde in je bloed hebt dan is de kans groter dat je prostaatkanker krijgt. PSA ( prostaat specifiek antigeen ) is een eiwit die door de prostaat aangemaakt wordt. Met een bloedtest kan je de PSA waarden bepalen.
Een prostaat heeft mannelijke hormonen nodig ook wel androgene genoemd, de belangrijkste is wel de mannelijke hormoon testosteron. Testosteron wordt in de testikels geproduceerd.
Wat voor functie heeft de prostaat
De functie is ook het vervoeren van je zaadcellen, hiermee is hij ook een onderdeel van de mannelijke voortplantingssysteem. Dus eigenlijk ligt de functie meer bij de vruchtbaarheid dan het een sexueel genot knobbel is. Prostaat vingeren of massage is gewoon een bijkomende seksuele handeling wat de mens uitgevonden heeft. Men zegt zelfs dat het de mannelijke G - spot is en dat bij de juiste stimulatie je ook klaar kan komen.
De prostaat kwabben bestaan uit talloze klierbuisjes die eindigen in de zaaduitstotingsbuis en plasbuis. Het zaadvocht wordt door deze klierbuisjes geproduceerd. Bij een penetratie neutraliseert de prostaatvloeistof de zure omgeving binnen in een vagina, waardoor het sperma langer in leven blijft. De zaadcellen die door de zaadballen geproduceerd worden, worden naar de prostaat gepompt als de man klaarkomt. Hier worden de zaadcellen vermengt met het prostaatvocht. Als een man klaar komt trekt hij samen waardoor sperma ( zaadcellen en prostaatvocht ) naar buiten geperst wordt zo de vagina in. Waarmee de vrouw bevrucht kan worden en indien men dit wenst eventueel zwanger kan worden.
De zogenaamde para urethrale klieren zijn in 2002 hernoemd tot vrouwelijke prostaat. Para urethrale klieren bevinden zich bij de vrouw rond de uitgang van de urinebuis. De klieren zorgen er voor dat er vaginale vocht aangemaakt wordt om de penetratie te vergemakkelijken. Daarom worden deze klieren de vrouwelijke prostaat genoemd.