SOA of te wel een geslachtsziekten, iedereen heeft er wel over gehoord en weet wat het is, maar er wordt toch niet veel over gepraat. Toch kan het voor de persoon in kwestie en voor zijn of haar (bed)partner(s) grote gevolgen hebben. Vaak zijn de ervaringen gehuld in schaamte en geheimzinnigheid. Maar daar is nog nooit iemand beter van geworden!
SOA
Geslachtsziektes ook wel SOA`s genoemd is een infectie aan de geslachtsdelen. SOA is de afkorting van Seksueel Overdraagbare Aandoening.
Wat is een geslachtsziekte nu eigenlijk? En hoe kom je aan een SOA? Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn er al sinds de mensheid seks ervaren heeft.
Onveilige seks
Geslachtsziekten wordt hoofdzakelijk overgedragen door onveilige seks ( SOA ), op deze manier kan je besmet worden met een SOA. Maar het kan ook overgedragen worden door besmet bloed zoals een gebruikte injectienaald. Maar ook bloed – bloed contact, denk eens aan een bloedtransfusie of een tatoeage laten zetten met een onhygiënische naald.
In Nederland is het oplopen van bijvoorbeeld een HIV via een bloedtransfusie erg klein. In andere landen vooral Afrika is de kans vele malen groter. Drugsgebruikers hebben meer kans op HIV door gemeenschappelijk gebruik van een naald. Geslachtsziekten betekend dus niet altijd dat je onveilige seks gehad hebt.
Als je een geslacht ziekte krijgt probeer er dan achter te komen hoe je het opgelopen hebt. Je krijgt een SOA niet door uit een kopje van een ander te drinken. Ook niet via een insectenbeet of vieze wc bril. In een zwembad loop je ook geen risico.
Een SOA is niet altijd gevaarlijk
Gelukkig zijn sommige SOA`s vrij onschuldig en ongevaarlijk. Maar sommige geslachtsziektes / SOA`s hebben zeer ernstige gevolgen wanneer ze niet op tijd ontdekt en behandeld worden. Zoals onvruchtbaarheid en zelfs overlijden. Maar vele mensen weten nog eens niet of ze een SOA hebben!
Want niet iedereen wordt er ziek van. Maar als je geïnfecteerd bent dan kan je anderen wel besmetten die er dan ook weer last van kunnen krijgen. Mensen die een geslachtsziekten hebben zijn niet herkenbaar. Dus is principe kan iedereen een potentiële bron van geslachtsziekten zijn.
Mensen met veel wisselende seksuele contacten die zonder condoom vrijen hebben een vergrote kans om een geslachtsziekten te krijgen. SOA`s kunnen op verschillende manieren overgedragen worden, bij anale en vaginale seks maar ook bij het pijpen en beffen.
Vergeet niet dat seksuele hulpmiddelen uitwisselen of sperma in mond of gezicht ( ogen ) tijdens orale seks besmettelijk kan zijn. Sperma in de mond geef kans op HIV. Er kan ook herpes genitalis in de mond terecht komen.
Bescherm je zelf tegen een overdraagbare infectie
Een SOA kan je voorkomen als je tijdens seksuele handelingen gebruik maakt van een condoom.
En bij het beffen kan je gebruik maken van een beflapje! Want er kan menstruatiebloed in je mond terecht komen.
Bij anale geslachtsverkeer moet je een extra stevige condoom gebruiken. Bij het likken van de anus heb je kans op hepatitis B. Schaamluis kan overspringen als je direct contact hebt met het schaamhaar van je partner.
Sommige SOA`s zijn zo besmettelijk dat je zelfs door een tongzoen besmet kan raken. Dit zijn Herpes, hepatitis B en syfilis.
Symptomen van geslachtsziekten
Het kan weken of zelfs jaren duren voordat je last krijgt van een geslachtsziekte. Vage verschijnselen of je heb er nauwelijks last van. Maar je kan dan wel andere besmetten. Bij duidelijke klachten van geslachtsziekte bij man of vrouw kan er sprake van de volgende verschijnselen;
Symptomen geslachtsziekten bij een man
- Afscheiding / pus uit de penis of anus.
- Wratten, zweren of blaasjes op anus, mond of penis.
- Pijn, geïrriteerdheid, jeuk of een branderig gevoel tijdens of na het plassen.
- Jeuk in het schaamhaar, aan de anus of aan de penis.
- Pijn in de teelballen.
- Opgezette klieren in de liezen.
Symptomen geslachtsziekten bij een vrouw
- Afscheiding / pus uit de vagina of anus, de afscheiding kan dan vervelend ruiken of een groenige kleur hebben.
- Bloedverlies tijdens en / of na het vrijen, of abnormaal bloedverlies buiten de menstruatie om.
- Pijn in de onderbuik.
- Wratten, zweren of blaasjes op anus, mond of vagina.
- Geïrriteerdheid, pijn, jeuk of een branderig gevoel tijdens of na het plassen.
- Jeuk in het schaamhaar, anus of aan de schaamlippen.
Geslachtsziekten die minder specifiek zijn
- Moeheid, huiduitslag, koorts, pijn in de onderbuik, pijn in de liesstreek, diarree, amandelontsteking.
- Als je hiervan last hebt na dat je onbeschermd seksueel contact heb gehad, ga dan naar je huisarts.
- Bij vrouwen kan het ook nog zo zijn dat er een verandering in het menstruatie patroon plaats vindt.
Door iemand een hand of zoen te geven kan je geen geslachtsziekte oplopen ook HIV niet. Ook een bevuilde WC bril is geen probleem voor een geslachtsziekte. Behalve als hij onder sperma of bloed zit. Bij tongzoenen kan je wel besmet raken. De ziekte van Pfeiffer is hier een voorbeeld van.
Maar HIV krijgen door zoenen is een fabel, want HIV kan niet overgedragen worden door speeksel.
De Rutgers stichting of de GGD
Als je een geslachtsziekte hebt of je denk dat je er één hebt ga dan direct naar je huisarts. Je kunt ook terecht bij de GGD en in een aantal ziekenhuizen is er ook een SOA spreekuur.Tijdens het spreekuur kan je je ook anoniem laten controleren.
De bekendste is de Rutgers stichting, daar kan je altijd terecht, hier worden alle geslachtsziekten behandeld en besproken.
HIV als je zwanger bent, en dan?
Als je als vrouw voor of tijdens je zwangerschap geïnfecteerd bent met het HIV virus. Dan kan je dit overbrengen op je kind. Een geïnfecteerde baby zou AIDS kunnen krijgen.
Als je HIV of AIDS hebt tijdens en voor je zwangerschap dan kan je medicijnen krijgen die de overdracht van het virus verkleinen.
Het geven van borstvoeding wordt afgeraden. Syfilis en hepatitis B kunnen schadelijk voor je ongeboren kind zijn. Chlamydia en Gonorroe kunnen tot gevolg hebben dan je onvruchtbaar wordt. Een baby kan na geboorte een longontsteking of oogontsteking krijgen. Weet je het niet zeker of je twijfelt, aarzel dan niet om direct je arts te raadplegen. Het is van het grootste belang voor je gezondheid van je baby dat je er op tijd bij bent.
Op een SOA laten controleren
Hoe controleer men op een SOA ? Door middel van een urine onderzoek (ochtendplas) Er wordt een uitstrijkje gemaakt. Met een wattenstaafje wordt er pus of slijm afgenomen van de plaats waar je besmet kan zijn; penis, vagina, anus, baarmoedermond en soms ook de keel.
Door bloedonderzoek, hiermee kan gezien worden of je syfilis, HIV of hepatitis B hebt. De arts kan je na het onderzoek vertellen welke SOA ( geslachtsziekten) je precies hebt en wat er aan gedaan kan worden. Gelukkig zijn de meeste SOA `s makkelijk te genezen en te behandelen.
Een SOA behandeling
De behandeling van een geslachtsziekten verschilt per geslachtsziekte. Soms is het met crèmes, injecties. Maar ook met kuren met tabletten of pillen. Ook de duur van een behandeling is verschillend. Waarbij opgemerkt dient te worden dat de behandeling afgemaakt moet worden.
Ook als de verschijnselen van de geslachtsziekte al weg zijn. Want het virus of bacterie kan nog aanwezig zijn. En als je dan vroegtijdig gestopt ben met de behandeling kan de geslachtsziekte misschien weer terug komen. En je blijft besmettelijk voor een ander. Het wordt afgeraden tijdens de behandeling om geen seks te hebben. Als je daartegen niet kan verzetten gebruik dan in elk geval een condoom.
Herpers genitalis en genitale wratten zijn infecties die soms terug kunnen komen. Schaamluis is relatief makkelijk te genezen, door in de schaamstreek en onder je oksels te wassen met shampoo tegen hoofdluis. Tegen hepatitis B bestaat er geen geneesmiddel, maar moet overgaan door rust.
Als je een geslachtsziekte onder de leden hebt
Als er geconstateerd is dat je een geslachtsziekte hebt informeer dan je partner(s) waar mee je seks mee hebt gehad. Doe dit tot een half jaar terug voordat dat je een geslachtsziekte had. Deze mensen kunnen ook besmet zijn! Natuurlijk is het mogelijk dat jij via hun besmet bent geraakt. Maar op deze manier kan iedereen zijn of haar maatregelen treffen. D
enk nu niet als je genezen bent van een geslachtsziekte dat je met onveilig vrijen met iemand die besmet is niet meer dezelfde geslachtsziekte kan krijgen. Je wordt weer opnieuw besmet. Om een inzicht te geven over SOA `staan hieronder een aantal seksueel overdraagbare aandoeningen benoemd en uitgelegd.
Een SOA thuistest of naar een soa kliniek
Heb jij onveilige seks gehad en maak je daar zorgen over? En je heb al een tijd intieme klachten. Maar naar je huisarts te gaan durf je eigenlijk niet. Dan is een SOA thuistest of een soa kliniek wel iets voor jou. Met zo`n test kan je een geslachtsziekte ontdekken. Lekker anoniem en je kan hem uitvoeren wanneer jij dit wilt. Er komt geen aantekening in je medisch dossier. En je hoeft ook niets naar een laboratorium te sturen waardoor je anonimiteit verloren gaat.
Toch positief voor een soa?
Blijkt nu onverhoopt dat de thuistest positief blijkt te zijn. Raak dan niet direct in paniek! De meeste SOA`s zijn met antibiotica te genezen. Natuurlijk moet je nu wel alsnog contact met de arts opnemen.
Om er helemaal zeker van te zijn dat jij en je partner geen SOA hebben. Laat je dan allebei onderzoeken. Je wilt toch geen risico lopen dat je bijvoorbeeld een SOA overdraagt aan je kind.
Heb jij je laten testen bij een soa kliniek dan zullen zij je adviseren en eventueel een behandeling voorstellen.
Altijd condoom gebruiken
Geslachtsziekten, je wilt het niet maar je krijgt het. Zomaar, gratis als een afscheid cadeau. Maar je kan er zelf iets aan doen! Geslachtsziekten NO WAY! ik gebruik een condoom.
Bekijk verder ook;