Gay is het Engelse woord voor homoseksualiteit, en dat kunnen homo`s, lesbo`s of biseksuelen zijn. Vroeger werd homoseksualiteit ook wel homofilie genoemd, wat betekende Gelijk ( homo) en houden van (fiel). Maar het woord gay betekende vroeger weer "zielsblij" Het woord Gay is de tegenhanger van hetero, dus Gay kan een homo, lesbo of een biseksueel iemand zijn. Maar om het niet te ingewikkeld te maken, homoseksualiteit, homofiel en homofilie wordt in onze spreektaal precies het zelfde mee bedoelt.
Echter er zit een klein verschil in deze twee woorden, homofiel is bevriend zijn met iemand van het zelfde geslacht terwijl bij het woord homofilie je aantrokken voelt tot iemand van je eigen geslacht. Dat zou betekenen dat wij allemaal een beetje homofiel zijn. In Nederland wordt het woord homofiel uitsluitend gebruikt voor mensen die op zoek zijn naar een relatie met mensen van het zelfde geslacht.
Gay en de homobeweging
In 1949 werd de term homofilie gebruikt door de homobeweging. Dit was om te voorkomen dat homo`s niet op hun seksualiteit beoordeeld zouden worden. Maar lesbiennes en homo`s kunnen deze term in plaats van homoseksualiteit ook als bagatellisering van hun seksuele identiteit ervaren.
Simpel gezegd is het liefde en seksualiteit tussen twee mensen van het zelfde geslacht.
Maar het verwijs ook natuurlijk naar je geaardheid en je seksuele identiteit. Dat betekend dat twee vrouwen of twee mannen van elkaar kunnen houden maar ook seks met elkaar kunnen hebben.
Twee vrouwen noemt men in de regel lesbiennes en twee mannen homo`s. Mensen die zowel van vrouwen als mannen houden noemen we biseksueel.
Eind zeventige jaren heeft de homobeweging een regenboogvlag als symbool gebruikt. Tegenwoordig zien we deze overal terug, op de gay pride parades, homobars en ander verwante bijeenkomsten. De vlag is niet alleen een symbool onder de gay mensen, iedereen op straat zal hem direct herkennen.
Homoseksualiteit wat is dat eigenlijk?
Homoseksualiteit, zo als wij het kennen zijn mensen die verliefd worden of zijn op mensen van het zelfde geslacht.
Het is goed om te weten dat homoseksualiteit al bestaat sinds de 25ste eeuw voor Christus. Homoseksualiteit is een aantrekkingskracht tussen twee mensen van het zelfde geslacht. Personen die door het zelfde geslacht aangetrokken voelen zijn homoseksueel, waarbij de man vaak homo en de vrouw lesbienne genoemd wordt. In Nederland is discriminatie over homoseksualiteit gelukkig vele malen minder dan vroeger geworden. Maar het bestaat helaas nog wel. Er zijn verschillende dating site`s voor homoseksuele mensen, zie bijvoorbeeld Gay dating
Seksuele activiteit met iemand van hetzelfde geslacht is niet altijd homoseksualiteit. Dit wordt als homoseksueel gedrag gezien. Niet iedereen ziet zichzelf als homoseksueel. Daarom is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen homoseksueel gedrag, homoseksueel aantrekking en homoseksuele identiteit. Deze komen niet altijd gezamenlijk voor.
Tolerantie van homoseksualiteit
Terwijl in veel culturen de homoseksualiteit afgekeurd wordt en deze mensen zelfs gediscrimineerd worden. Is de tolerantie van homoseksualiteit in Nederland gelukkig veel toleranter geworden. De meeste van ons vinden het normaal dat twee mensen van het zelfde geslacht van elkaar kunnen houden en natuurlijk daar ook seks mee hebben.
Overal in de wereld noemt men homoseksualiteit anders, ook betekend het niet overal het zelfde als bij ons. Wat we wel kunnen zeggen is dat de tolerantie in Nederland het hoogst is voor mensen die anders denken en vooral voelen. Bij ons kunnen homo`s en lesbo`s bijvoorbeeld trouwen, dat zou in sommige andere landen echt ondenkbaar zijn. Wij denken dat in Nederland het aantal homoseksuelen het grootst is ten opzichte van andere landen, maar dat is niet zo. Omdat wij er zo open over zijn, denken wij dit. In andere landen houden ze het geheim, maar het aantal mensen die homoseksueel zijn zullen niet veel verschillen als in Nederland. Vele mensen vinden wel dat er in Nederland nog wel een hoop moet gebeuren op het gebied van de homo emancipatie.
Intolerantie van homoseksualiteit
In sommige andere landen lopen de homoseksuelen zelfs een risico om voor hun gevoelens uit te komen, omdat het is daar strafbaar gesteld. In sommige landen staat er dan ook een gevangenisstraf op. Je wilt het bijna niet geloven maar er zijn landen waar zelfs de doodstraf op homoseksualiteit staat! Terwijl wij in Nederland, openlijk, homoseksuele mannen en vrouwen op hoge posities binnen onze gemeenschap hebben aangesteld.
In Nederland komt homoseksualiteit voor onder alle lagen van de bevolking. Zo ook bij de allochtonen (sommige zijn juist naar Nederland gekomen hiervoor) Wij herkennen natuurlijk pas homoseksualiteit als een persoon, daar ook openlijk vooruit komt, want het staat niet op iemands hoofd geschreven. Het is een buiten de identiteit van een persoon, ook zijn of haar persoonlijkheid. Je wordt niet homoseksueel, maar je bent het!
In de puberteit experimenteren jongeren met seks en ja, ook soms met het eigen geslacht. Maar dat wordt meer gezien als zoeken naar hun eigen identiteit. Zo komen jongeren er ook achter of ze hetero of homoseksueel zijn. Dit is beslist geen fase maar een onderdeel van iemands persoonlijkheid. Want een fase gaat voorbij, homoseksualiteit niet.
Biseksueel zijn
Ook kan je gevoelens hebben voor zowel mannen als vrouwen, dan kan je biseksueel zijn. Waarbij sommige weer vinden ( vooral in de gay gemeenschap) dat deze mensen van twee walletjes eten en niet echt voor hun seksuele intensiteit uit durven komen. Maar dat is een andere discussie waar we hier niet verder op in gaan.
Uit de kast komen
Omdat homoseksualiteit ( helaas ) niet door iedereen geaccepteerd werd, was het voor veel homo`s moeilijk om voor hun geaardheid uit te komen en deze te delen met iedereen. Daarom zijn er zo veel huwelijke gestrand, vooral op latere leeftijd omdat de homo`s onder de druk van de samenleving trouwden en zelfs kinderen kregen en er op latere leeftijd hiermee problemen mee kregen. Ze hebben hun werkelijke geaardheid zo lang verborgen moeten houden dat zij nadat de kinderen de deur uit waren uiteindelijk "uit de kast kwamen" Vaak een grote schok voor de partner die het misschien wel gedacht had maar dit nooit aan heeft zien komen.
Tegenwoordig komen er steeds meer mensen uit de kast en soms al op jonge leeftijd, ouders begrijpen het tegenwoordig een stuk beter en wensen niets anders dan dat hun kind een gelukkig en gezond leven krijgen. Het stigma wat er op kleefde is weg aan het vagen. Mensen zijn ook niet meer zo bang voor negatieve reacties uit hun omgeving. De meeste mensen die er voor uit gekomen zijn voelen zich daarna een stuk beter.
Homoseksualiteit nog niet door iedereen geaccepteerd
Natuurlijk is er dan altijd nog de angst om hoe de omgeving zal reageren, vooral familie en vrienden. Hedendaags wordt homoseksualiteit nog steeds niet door iedereen geaccepteerd, dat kan komen door religieuze wijze maar ook gewoon omdat iemand niet kan begrijpen dat twee mensen van het zelfde geslacht het met elkaar doen. Dat is hun gemis, niet die van de homoseksueel.
Toch is het feit dat het grootste deel van de Nederlanders liever twee vrouwen elkaar zien kussen in het openbaar als twee mannen! Onderzoek in Nederland zou uitgewezen hebben dat het bij mannen zelfs erfelijk kan zijn, al kan dit weer niet bewezen worden! Veel mensen zeggen dan ook als je het niet kan bewijzen, houdt dan je mond!
Je wordt niet zo maar homoseksueel, maar je bent het!
Bekijk verder ook;