Ongesteld zijn, maar wat is dan nu eigenlijk. Je hebt je eerste menstruatie, dat is een bijzondere gebeurtenis voor je, dat is de ontwikkeling van meisje naar vrouw. Gemiddeld gebeurd het tussen je 11e en 15e levensjaar. Maar natuurlijk kan jij ook iets eerder of later zijn, dat is heel normaal. Niet schrikken en zeker nergens voor schamen, elke vrouw wordt ongesteld. Als je nu tussen je 16 en 17 jaar nog niet ongesteld bent geworden dat is het verstandig om je huisarts of gynaecoloog te raadplegen. Niet ongerust worden want het kan een heel logische verklaring zijn, zoals te weinig lichaamsvet, stress of misschien doe je wel aan topsport. Er zijn dan methodes om je menstruatie op gang te brengen met bijvoorbeeld oestrogenen.
Je bent ongesteld en dan
Normaal schrik je eigen een hoedje als je ergens bloed, maar als dit tijdens de menstruatie gebeurt dan is dit heel normaal. Het is voor jou een goede reden, want je bent vruchtbaar geworden! Dat betekend ook dat je op moet passen als je toevallig al een vriendje hebt. Bij sex kan je nu zwanger worden, pas hier dus goed mee op, en als je toch sex hebt gebruik dan een condoom.
Ook moet je je gaan beschermen tijdens de menstruatie, zoals inlegkruisjes, maandverband of tampons.
- Maandverband is een absorberende verband die je in je slipje of onderbroek past dat het bloed opvangt.
- Inlegkruisje gebruik je normaal gesproken aan het begin en aan het einde van de menstruatieperiode, dat bloed je niet zo heftig.
- Tampon, die breng je inwendig in je vagina om het bloed wat dreigt er uit te lopen op te vangen. Let er wel op dat een tampon niet langer dan vijf uur in je vagina mag blijven zitten, ze zijn in het begin ook moeilijk in te brengen. Om deze redenen wordt een maandverband het meest gebruikt.
De hoeveelheid bloed wat je zal gaan verliezen is niet te vertellen, dit is voor elke vrouw weer anders. Meestal valt het de hoeveelheid bloed best wel mee. Ook de kleur van je bloed tijdens je ongesteldheid veranderd, wanneer je “veel” verliest, dit is in de eerste dagen van je ongesteldheid dan zal het roder zijn als normaal. En aan het eind van je menstruatie zal het wat gemengd kunnen zijn met normale afscheiding en dan kan de kleur wat meer naar de bruine kant neigen.
Gelukkig is iedereen verschillend, en dit is ook zo met de ontwikkeling van je lichaam. Voor dat je ongesteld moet gaan worden kan je last gaan krijgen van krampen en prikkelbaarheid. Maar ook tijdens de menstruatie kan je ook menstruatiepijnen hebben, dit betekend dat je pijn in de onderbuik en onderrug kan hebben. Gelukkig heb je gemiddeld maar één keer per maand last van je ongesteldheid. In het begin kan het voorkomen dat het niet regelmatig is, dat is heel normaal.
Menstruatie pijn is zeer herkenbaar, stekende krampen in je lage rug en je onderbuik. Dit begint een paar uur voordat je ongesteld moet gaan worden, en schrik niet het kan wel en dag en nacht aanhouden. Je kan ook duizeligheid, diarree, hoofdpijn of een opgeblazen gevoel krijgen. Deze pijnen ontstaan door de samentrekking van je baarmoeder. Warmte op deze plaats helpt vaak wel. Ook kan de pijn minder zijn na een orgasme. Daardoor doen veel vrouwen aan zelf masturbatie of te wel zelf bevrediging om de pijn iets te verlichten. Ook sex kan hierbij horen, lees alles over sex tijdens je ongesteldheid op de hoofdstuk sex tijdens de menstruatie.
Je eisprong vindt plaats tussen twee menstruatieperioden in, dat heet ovulatie of eisprong. Dus je bent vruchtbaar en je kan zwanger worden. Want in je baarmoeder zit nu een slijmlaag waarin een bevrucht eitje zich kan nestelen. Wanneer het eitje niet wordt bevrucht dan moet de slijmlaag er uit en dan komt er dus bloed vrij omdat het je lichaam uit moet, dat is een zelfregulatie van het lichaam. Menstruatie is dus bloedverlies uit je baarmoeder, het gevolg is het afstoten van de baarmoederslijmvlies. Want elke maand zal een gezond lichaam zich voorbereiden op een zwangerschap, op dat moment neemt je baarmoeder een nieuw eicel op in de baarmoeder wand. En als je niet bevrucht bent geworden dan wordt je twee weken na de ovulatie ongesteld.
Zwanger worden voordat je ongesteld bent ?
Kan je zwanger worden voor je éérste menstruatie ? Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je zwanger kan raken maar niet helemaal onmogelijk! Op de dagen voor je eerste ovulatie ben je namelijk het meest vruchtbaar. Je krijgt namelijk twee weken voordat je ongesteld wordt een eisprong, en tijdens deze eisprong ben je vruchtbaar en kan je gewoon zwanger worden. Al ben je nog nooit van je leven ongesteld geweest.
Dit komt omdat het sperma van een man zo`n 72 uur in je lichaam blijft leven. En omdat jij nog niet weet wanneer je ongesteld moet gaan worden, kan het zijn dat je net in deze perioden sex hebt en er een eisprong plaats vindt. En de zaadcellen die nog in je lichaam bevinden kunnen het eitje bevruchten. Het eitje dat tijdens je ovulatie in de eileider aanwezig is blijft namelijk twee dagen vruchtbaar. Gebruik dus altijd een condoom! Lees alles over voorbehoedsmiddelen op het hoofdstuk voorbehoedsmiddelen en anticonceptie. Als vrouwen kan je ook zelf het initiatief nemen en een vrouwen condoom gebruiken, zo heb je "schone" en veilige sex.
Je bent ongesteld en je wilt gaan zwemmen, geen probleem je kan gewoon gaan zwemmen maar je moet na het zwemmen wel je tampon er uit halen en verschonen.
Tip;
Als je deze zachte tampons gebruikt die overigens verkrijgbaar zijn bij de besteonlinesexshops. Dan zal je tijdens het zwemmen nergens last van hebben.
Zeer comfortabel en aangenaam te dragen, steriel, geen chemische substanties en geven geen inwendige irritaties. Natuurlijk dermatologisch en klinisch getest en ze hebben een hoge absorptie vermogen.
Ze worden ook gebruikt bij het geslachtsverkeer, hiervan voelt de man nog eens niet dat je ze in hebt!
Ongesteldheid uitstellen hoe doe je dat ?
Je kan de menstruatie op twee manieren uitstellen;
- 1e manier; Soms kan het voorkomen dat je ongesteld moet worden maar totaal niet uit komt. Het kan zijn dat je met vakantie gaat of niet als je de liefde van je leven morgen langs gaat komen en je verwacht dat je ongesteld gaat worden. Als je een anticonceptiepil gebruikt dan kan je daarmee je menstruatie makkelijk regelen, je kan het namelijk vervroegen maar ook uitstellen. Het hangt wel van je pil af, als je bijvoorbeeld een één fase pil slikt (wat het meest gebruikte anticonceptiepil is) kan je het gemakkelijk regelen. Je slikt 21 of 22 pillen, gevolg door een stopweek van 6 of 7 dagen. Om de menstruatie uit te stellen, sla je gewoon de stopweek over en begin je direct met de volgende strip. Door de strip niet op te maken ( een paar pillen laten zitten) dan vervroeg je de menstruatie. Aangemerkt dient te worden dat je wel minimaal 7 pillen van de strip slikt. Vervolgens las je een stopweek in en begin daarna aan de volgende strip. Heb je een andere pil raadpleeg dan de dokter. Want bij een twee, drie of meer fasen pil in het een stuk ingewikkelder.
- 2e manier; Als je nog geen pil slikt dan kan je de menstruatie uitstellen door het slikken van een pil met het hormoon progesteron er in. Voordat je menstruatie moet gaan beginnen dan moet je enkele dagen van te voren de pil drie keer per dag slikken. Na een dag of 14 kan je weer stoppen met deze pil en je wordt dan gewoon weer ongesteld. Het enige waar je aan moet denken is dat je drie keer per dag een pil moet slikken.
- Je hebt een pil die de menstruatie uit kan stellen, die heet Primolut, met deze pil begint je uiterlijk drie dagen voordat je ongesteld moet worden. Je kan hiermee de menstruatie 10 tot 14 dagen uitstellen. Je kan hier mee ook je menstruatie vervroegen. Dan begin je tussen de vijfde en tiende cyclus dag met slikken van de pil, drie maal daags 1 tablet. Dit hou je tien dagen vol. Je krijg twee tot drie dagen na het eind van de kuur een bloeding.
- De werkzame stof in Primolut is norethisteron, het heeft bijna dezelfde werking als het vrouwelijk hormoon progesteron.
- Voor deze pillen kan je naar je huisarts toe gaan of je apotheker.
En als je geen pil wil slikken dan kan je altijd de soft tampons gebruiken die hierboven beschreven zijn.
Ongesteldheid weetjes;
- Vrouwen in Nepal hebben het niet zo getroffen als ze ongesteld moeten worden. Vrouwen moeten tijdens hun menstruatie niet alleen tussen de koeien leven, ze moeten ook nog eens oppassen dat ze nier door dronken mannen verkracht worden. Als een vrouw op het platteland ongesteld wordt mag ze niet meer deelnemen aan het dagelijks leven, ze moet in de schuur tussen de koeien al die dagen verblijven tot ze weer "schoon" is. Sophie Hilbrand heeft hier een reportage van gemaakt.
- In Suriname mogen de vrouwen die menstrueren niet koken tijdens deze perioden. Dat is ook de reden dat de jonge mannen op kookles gaan, anders zouden ze verhongeren.
- In Zambia is het heel anders! daar ze de vrouwen zo geëmancipeerd dat ze een vrije dag op kunnen nemen als ze ongesteld zijn.
- In Israël schrijft het joodse geloof voor dat een vrouw tijdens de menstruatie gescheiden moeten leven van hun man. Ze mogen elkaar twee weken niet aanraken. Dat brengt in het dagelijks leven nog wel wat ongemakken met zich mee. Het staat in het boek Leviticus hoofdstuk 18 beschreven."Je zult ook geen vrouw benaderen en haar naaktheid onthullen zolang zij buiten is gesloten vanwege haar onreinheid" Dit duurt twee weken, totdat ze weer rein en klaar is.
- In San Francisco is er een vrouw met de naam May Ling Su die zich zelf elke maand beschildert met haar eigen bloed uit de baarmoeder. Ze vindt het mooi om zich zelf er mee te decoreren en te laten zien dat ze vruchtbaar is.
- Wist je dat jij per menstruatieperiode zo gemiddeld 65 ml bloed verliest? Soms denken de vrouwen dat het veel meer is maar het valt eigenlijk nog wel mee.
Wellicht ook interessant voor jou:
- Durex condoom
- Durex glijmiddel
- Alles over Glijmiddelen
- Vrouwen condoom
- Sex tijdens menstruatie
- Beflapje