Verlatingsangst
Je zal er best wel eens over gehoord hebben "verlatingsangst" In het algemeen denk men er verder niet over na maar het kan toch een serieus probleem in een relatie worden. Iemand met verlatingsangst laat niet allen op een negatieve manier zijn of haar hele leven bevloeiden maar ook die van de partner. Veel volwassenen hebben er last van maar niet iedereen heeft dit in de gaten! Maar gelukkig kan je er zelf wel iets aan doen. Verlatingsangst kan voor komen in elke leeftijdsgroep omdat het ook verschillende oorzaken kan hebben.
Eenzaamheid, hulpeloosheid, jaloezie, wanhoop en verdriet gaan vaak gepaard met verlatingsangst. Vergeet niet dat verlatingsangst wel degelijk invloeit heeft op je uitingen jegens je partner.
Symptomen van verlatingsangst
Je moet eerst erkennen dat je verlatingsangst hebt, dat zijn vooral gedragingen, gevoelens en symptomen. Hieronder een paar voorbeelden;
- Jaloezie, maar dan in de extreme vorm. Niet de jaloezie waarbij je iemand constant wil controleren omdat je een gebrek hebt aan zelfvertrouwen maar de diep zittende jaloezie waarbij je onbewust bang bent dat de ander je zal verlaten.
- Hele erge bemoeizucht, je eist heel veel van je partner en je bent gewoon bang dat hij of zij je wil verlaten.
- De manier waarop je zelf in een relatie staat. Het kan zijn dat je in een relatie ben blijven hangen die eigenlijk niet goed voor jou is maar op een of andere manier heb je last van verlatingsangst en vindt je het heel moeilijk om een relatie te beëindigen.
- Je vindt het beslist niet fijn om alleen te zijn.
- Als je partner niet direct reageer op je sms`je of belletje.
- Constant aandacht aan je partner vragen.
- Altijd samen willen zijn met je partner.
- Altijd aan het slechtste scenario denken als je partner iets langer weg is als normaal. Je gaat controleren waar hij of zij is.
- Je kan zelfs je partner volgen als hij of zij weg gaat!
- Je kan niet of heel slecht slapen als je partner er niet is
Mensen met verlatingsangst realiseren zich niet dat het gedrag wat er mee gepaard gaat de partner eerder verwijderd dan dat het de relatie goed zou doen. De eigenwaarden van die persoon is waarschijnlijk door ervaringen in het verleden behoorlijk verlaagd. Er kan ook onverwerkt verdriet aan te grondslag liggen, verlatingsangst kan hier dan het gevolg van zijn.
Bang zijn dat je partner iemand anders zo hebben is natuurlijk een klassieke gedachte, maar mensen met verlatingsangst denken hier constant aan. Bang dat de partner op een dag ineens met de noorderzon verdwenen is en jou berooid daar achter laat. Alleen de gedachten al maak jou gek! Maar is dit wel terecht moet je je zelf afvragen om elke keer deze negatieve gedachte te hebben. Gezonde achterdocht is goed maar niet tot het extremen.
Als je al je zelfvertrouwen mist en je hebt ook nog eens verlatingsangst dan staat jou partner vaak te centraal in je leven. Je doet er alles aan om hem aan jou te binden en daarbij ga je zo ver dat je bijna alles doet om het je partner naar de zin te maken. Wat de meeste niet weten is dat je juist het tegenovergestelde bereikt! De partner zal het respect aan jou verliezen! En de kans dat hij je inderdaad verlaat is dan aanwezig.
Neem eens een keer afstand en vraag je zelf goed af wat je zal doen als je alleen zou zijn en wat dat waard zou zijn.
Sommige mensen zien het andere geslacht al snel als een bedreiging, omdat ze denken dat ze dan ingewisseld worden voor een ander. Dan ontstaat er in de relatie een moment dat je zelfs een vriend of vriendin die aardig doet al als een bedreiging. Beslist niet nodig, want je partner heeft voor jou gekozen en voor niemand anders. Stop met je zelf om laag halen en kom meer voor je zelf op. Zorg er ook voor dat je niet vervalt in een controle freak. Die elke moment van de dag je partner controleert, want geloof ons dat werkt averechts. Je jaagt je partner op den duur weg in plaats dat hij of zij bij je blijft.
Als jij ook dit gedrag hebt ga dan eens na waarom dit is ontstaan. Als het terecht is omdat je vindt dat je partner te veel fleurt met een ander dan moet je hier over praten dat jij dat niet prettig vindt. Maar kom je er eigenlijk achter dat het onterecht is dan zal je ook met je partner moeten praten! Want dan kan je partner begrip voor de situatie krijgen en samen kan je dan naar een oplossing zoeken.
Realiseer wel goed dat verlatingsangst juist jou niet in staat stelt om van je partner te genieten! Maar andersom, je partner kan ook niet van jou genieten!
Onderzoek bij je zelf de juistheid van je negatieve gedachten, zoals waaruit blijkt nu echt dat je partner je zou verlaten of welke signalen vang jij op dat hij jou zou verlaten.
Dit is erg belangrijk om er achter te komen of dit allemaal wel zo is. Vergeet niet dat verlatingsangst in het algemeen tussen je oren zit.
Vergeet niet dat het voor je partner erg vermoeiend en uitputtend kan zijn als jij verlatingsangst hebt. Het constant controlerende gedrag en al de onnodige aandacht die gevraagd wordt breekt een keer op.
Waar komt verlatingsangst vandaan
Hoe kom je aan verlatingsangst? Je kindertijd kan hier een grote rol in gespeeld hebben, hoe hebben je ouders je grootgebracht. Dat kan bijna alles zeggen van hoe jij denkt dat een relatie zou moeten zijn. Is dit anders en het strookt niet met wat jij geleerd of ervaren hebt dan wordt je al gauw bang. Als jouw ouders in je jeugd niet voldoende aan jouw gevoelens en behoeftes hebben gedacht dan heeft dat zijn neerslag op je loop van je verdere leven. En is zeer bepalend hoe jij met andere mensen met name met relaties omgaat.
Veel mensen met verlatingsangst hebben moeten vechten om liefde of aandacht te krijgen van de ouders. En juist in een relatie komt dit naar boven omdat jij op zoek bent naar die bevestiging van liefde of aandacht. En als dit in jouw ogen niet of te weinig gebeurd, dan voel jij je afgewezen en ga je juist de verkeerde dingen doen om het alsnog te krijgen.
Weet dat ook jij capaciteiten hebt om sterk te zijn, en dat jij je zelf echt moet gaan waarderen zo als je bent. Kijk naar de mooie dingen van je zelf en vertrouw niet alleen op je partner maar zeker ook op je zelf.
Er zijn ook mensen die in de kindertijd nergens last van hebben gehad en een uitstekende jeugd hebben gehad. Bij deze groep is de verlatingsangst ineens gekomen. Het is wel bekend dat verlatingsangst bij oudere mensen het minst is. Verlatingsangst komt het meest voor bij mensen voor tussen de 19 en 30e levensjaar, na de veertigste levensjaar is een een stuk minder en bij mensen ouder dan 55 komt het bijna niet meer voor. Wel is bekend dat vrouwen er meer onder lijden dan mannen.
Je kan ineens verlatingsangst ontwikkelen na dat er iemand is overleden, na een ongeluk of een ander traumatische ervaring. Maar zelfs als jij te prestatiegericht bent.
Verlatingsangst onder ogen komen
Je kan gaan proberen om je verlatingsangst onder ogen te komen. Geloof het of niet dat is misschien wel de belangrijkste hindernis om er van af te komen. Probeer meer van je zelf te gaan houden zoals jij bent. Hou jij niet genoeg van je zelf dan zoek je iemand die het voor jou doet! en dat is verkeerd.
Zelfhulp bij verlatingsangst
Verlatingsangst is een gevoel wat optreedt bij een mogelijk dreigend gevaar voor jouw relatie. In de meeste gevallen komt deze angst opzetten zonder realistische aanleiding. Je kan door deze verlatingsangst ook niet goed functioneren. Wil jij ( nog ) niet naar een psycholoog dan is zelfhulp een manier om van je angst af te komen.
Laten we voorop stellen dat er geen standaardbehandeling of remedie is voor verlatingsangst. Bijvoorbeeld medicijnen zijn maar voor tijdelijke aard en kunnen in sommige gevallen zelfs verslavend gaan werken. Therapie is in de meeste zaken de beste oplossing. Zelfhulp kan zeker gedaan en getracht worden en het kan erg effectief zijn, omdat je zelf met je angsten omgaat, leer je de angst te herkennen en vervolgens daar iets aan te gaan doen. Kort gezegd, ga leren om met stressvolle situaties om te gaan en leer te wennen om je lichaam te ontspannen als er weer zo`n angst moment daar is.
Je moet niet vergeten dat je op de goede weg bent want je hebt voor je zelf al erkent dat je verlatingsangst hebt! Gewoon doorzetten en in het reine met je zelf komen op de positieve manier.
Ga eerst bij je zelf te raden welke gedachte en angsten van jouw echt reëel zijn en zeker of het ook logisch is wat jij denkt. Kijk eens waar de angst vandaan komt, en waar ben je nu zo bang voor? Denk er ook eens over na of de gedachten die jij hebt, jouw ook echt helpen. Van gedachte alleen gaat iemand niet zo maar weg, maar wel op den duur als je partner jouw gedrag zat gaat worden. Denk er ook eens over na wat er zou gebeuren als je partner je echt zou verlaten, stort dan de wereld ineen? Ga eens op een papiertje schrijven wat jij zou doen als je partner je werkelijk zou verlaten, wat zijn je gevoelens, wat ga je dan doen, waar ga je heen enz.
Vergeet niet dat verlatingsangst heel erg kan zijn en dat het zeer belangrijk is dat je het onderkent. Als jij een stabiele en natuurlijk een gezonde relatie wil hebben.
Wordt minder afhankelijk van je partner en praat vooral met elkaar hierover zodat deze ook weet wat er in jou omgaat. Samen kan je dan naar een oplossing zoeken. Zorg er voor dat je veel positieve ervaringen met elkaar deelt. Als je alleen bent ga dan zoveel mogelijk relaxen, iets doen waar jij ontspannen van wordt. Je moet de angst dat je alleen bent overwinnen, oefeningen die hier bij gepaard gaan moeten zo veel geoefend worden tot je angst verminderd en in de meest gunstige geval verdwijnt.
Als je de angst op voel komen probeer deze te beheersen, let goed op je ademhaling en probeer deze weer normaal te laten worden. Te snel ademen kan namelijk hyperventilatie veroorzaken.
Ga in je gedachten alles goed na, want alleen zijn is toch doodnormaal! Denk goed na of je partner jouw een aanleiding heb gegeven om achterdochtig te zijn, is je partner een keer later thuis denk dan niet gelijk het slechtste maar probeer er positief tegen aan te staan, zoals het zal de file wel geweest zijn. Probeer vooral zelf te genieten van het leven, in de toekomst kijken kan niemand en daar word je op dit moment echt niet gelukkiger van.
Elke keer als je weer een negatieve gedachte krijgt ga je iets anders doen, zodanig dat je andere gedachte gaat krijgen vooral positieve! Ga ook na, als je de angst weer voelt opkomen wat er de aanleiding van was. Op deze manier kan je het gaan herkennen en je er tegen wapenen als het weer een keer gebeurd. Ga je partner meer vertrouwen ( ja, het is makkelijk gezegd als gedaan, maar toch) Wees vooral reëel, iedereen wordt wel eens afgewezen of gekwetst maar dat de einde van de wereld toch niet. Zorg dat je het jaloerse gedrag kwijt raakt, maar praat hier wel over met je partner.
Probeer ook met je ogen dicht zo goed mogelijk te visualiseren dat je partner jouw in de steek heeft gelaten. Als je de angst voelt opkomen probeer dan zo goed mogelijk ontspannen. Het is misschien wreed maar deze gedachten en dan weer ontspannen moet je net zo vaak doen tot het moment dat je zelf voel dat het bijna of geen spanningen en/of angst meer bij je oproept.
Elke keer als je weer een negatieve gedachte krijgt ga je iets anders doen en probeer je te ontspannen.
Kom je er zelf niet uit, zoek dan hulp! Bijvoorbeeld bij de webpagina vindt een therapeut . Ga niet te lang verder en zorg er voor dat je partner er niet echt vandoor gaat!
In de meeste gevallen is het helaas niet zonder een hulpverlener op te lossen omdat het al te diep zit. Zet ook hier je angst opzij en maak een afspraak met een hulpverlener om van je vervelende verlatingsangst af te komen.