Seksuele disfuncties, wat zijn dat precies? In de loop van de tijd hebben wij op onze site zoveel verschillende aandoeningen en disfuncties beschreven. Dit is gedaan om elk aspect van seksualiteit te behandelen. De ene is interessant en de ander weer goed om te weten.
Al deze onderwerpen staan overal door onze site heen, geplaatst waar ze zijdelings mee te maken hebben. Dat is nog wel zoeken geblazen als je niet precies het "woord" weet van een disfunctie of aandoening. Dankzij dit hoofdstuk brengen we ze allemaal onder in overzichtelijke lijsten, zodat je snel naar het gewenste onderwerp kan springen.
Seksuele disfuncties, iedereen kan ze krijgen
Disfunctie is een medische term voor storing of ontwrichting in de werking van organen. Dokters gebruiken ook de medische term, dysfunctie. Seksuele disfunctie betekend dat het op één of andere manier niet lukt zoals het behoort. Deze worden meestal gedefinieerd in vier fasen; verlangen, opwinding, orgasme en ontspanning.
Voor de meeste mensen is seksualiteit een plezierige en belangrijk onderdeel van hun leven. Maar dat is niet altijd zo vanzelfsprekend. Men kan last hebben van psychologische stoornissen maar ook van seksuele disfuncties, parafilieën, genderidentiteitsstoornissen of combinatie van meerdere.
Seksuele disfunctie of een seksuele stoornis is voor een man of vrouw een beperking of verstoring in de seksuele activiteiten. Toch kunnen deze stoornissen van verschillende aard zijn.
Het is een aandoening waar tegenwoordig heel wat mensen aan lijden. Je hebt een seksuele disfunctie wanneer je een probleem hebt bij het vrijen. Hierdoor kan men niet genieten van de seks en daar een bevrediging in vinden. Bij iedereen en op elke leeftijd kan het ontstaan. Daarbij onderscheid men lichamelijke en psychologische oorzaken, soms kan iemand beiden hebben. Zowel mannen als vrouwen kunnen seksuele disfuncties hebben of krijgen.
Seksuele disfuncties van lichamelijke oorzaak bij mannen
- Bekkenbodem
- Dalende testosteron spiegel
- Dyspareunie (pijn bij het vrijen, geslachtsorgaan aandoeningen zoals peyronie)
- Erectie problemen
- Geen of weinig zin in seks hebben
- Impotentie
Seksuele disfuncties van lichamelijke oorzaak bij vrouwen
- Bekkenbodem
- Dyspareunie (pijn bij het vrijen)
- Geen of weinig zin in seks hebben
- Medicijnen
- Orgasme problemen
- Overgang
- Vaginale droogheid of te wel lubricatieprobleem
- Vaginisme
Seksuele disfuncties met mogelijke psychologische oorzaak
Deze seksuele disfuncties kunnen zowel bij vrouwen als mannen voorkomen, mits anders vermeld.
- Angsten (bijvoorbeeld om over seks te praten)
- Aseksueel
- Depressiviteit
- Frigide bij vrouwen, anorgasme / anorgamie
- Interseksueel
- Parafilie
- Relatie problemen
- Seksverslaving, hyperseksualiteit zoals nymfomanie bij vrouwen, satyriasis bij mannen
- Stress
- Verlatingsangst
- Vaalangst
- Seksuele opwindingsstoornissen, maar wat is dan opwinding?
Seksuele disfuncties komen volgens onderzoek in 2012 vaker voor bij mensen die een ervaring hebben gehad met seksueel geweld of seksueel misbruik.
Wellicht ook interessant voor jou;
- Onderzoek van Rutgers WPF, Utrecht over seksuele disfuncies en samenhangende factoren.
- Seks medicijnen