Er zijn zo vele verschillende soorten geslachtsziekten, dat we ze op een rijtje hebben gezet. We behandelen ze hier allemaal. Een geslachtsziekte komt zowel bij mannen als vrouwen voor en zijn bijna allemaal besmettelijk.
Geslachtsziekten dat is niet iets wat je graag wil lezen, maar toch heel belangrijk! Heb jij onveilig gevreeën? Doe dan een geheel anonieme thuistest van Testalize. Zo ben je er snel weer de oude en kan je weer veilig verder!
HPV
Humaan papillomavirus of te wel HPV. Dit virus wordt vaker bij vrouwen geconstateerd als bij mannen. Als een man besmet is geraakt met het virus merkt deze dit vrijwel nooit. Sommige mannen kunnen wel last krijgen van kleine blaasjes onder de eikel of er op. Dit is een hoog risico HPV. Een laag risico kan genitale wratten veroorzaken. Deze worden wel opgemerkt, ook bij vrouwen.
Wij kenen veel varianten bij het HPV types virus. Een HPV variant veroorzaakt bij vrouwen hoogstwaarschijnlijk het verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Hiernaast kan het virus ook kleine wratjes op de huid veroorzaken. De overdracht van geslachtsgemeenschap is waarschijnlijk niet de enige manier van overdracht van het virus. Door het hoog aantal vrouwen die dit virus dragen ( 80 tot 90% ) zorgt voor veel twijfel op de manier waarop het virus wordt overgedragen.
Zelf vrouwen die nog nooit geslachtsgemeenschap hebben gehad kunnen het virus bij zich dragen. Het virus kan van zelf verdwijnen maar kan ook levenslang meegedragen worden. Er bestaat geen behandeling of medicijn voor HPV, wratten kunnen wel weggenomen worden.
Ook met condoom ben je niet veilig voor HPV
HPV virus wordt overgedragen tijdens seks, ook als je een condoom gebruikt. Het virus zit niet alleen op de vagina of de penis maar ook op de huid daaromheen.
Kort samengevat kan het virus abnormale celgroei van de huid veroorzaken en kunnen zich wratten ontwikkelen. Ook kan een bepaalde HPV virus de kans op het ontwikkelen van sommige kankervormen verhogen. De typen die als een SOA gezien worden brengen genitale wratten. De normale wratten die we op de huid hebben kunnen verspreid worden door huid op huid contact, en is ook een ander type virus.
HIV /AIDS
HIV, is een ernstige virus wat overgaat in AIDS. Aids is een afkorting van Acquired Immume Deficiency Syndrome. En HIV is een afkorting van Humaan Immunodeficientie Virus. Het HIV wordt onder meer overgedragen via geslachtsverkeer, bloed- bloed, bloed-sperma, via bloedtransfusies en vuile bebloede injectienaalden.
Er is nauwelijks of geen risico op HIV bij het dagelijkse omgang met mensen. Ook niet door muggenbeten, zwemmen, in toiletten, drinken uit eenzelfde glas, hand geven, knuffelen of een zoen op de wang. Ook met een tongzoen is er geen gevaar mits beide partners geen bloedende wondjes in de mond hebben.
Kan je HIV krijgen door beffen, ja, maar de kans is erg klein om HIV te krijgen. Seks tijdens de menstruatie is de kans wel veel groter.
Kan je HIV krijgen door pijpen? als je gepijpt wordt door iemand met HIV dan kan je zelf geen HIV krijgen, mits je seks partner wondjes in de mond heeft. Pijpen is wel onveilig bij klaarkomen in de mond.
Seropositief
Het is een SOA, maar geen geslachtsziekte. De HIV patiënten worden seropositief of HIV - positief genoemd. Je afweersysteem zal aangetast worden, op den duur is dit zo ernstig aangetast dat je allerlei ziektes begint te krijgen. Als dit zover is dan spreken we over AIDS. Uiteindelijk kan je er aan dood gaan daar het lichaam zich op geen manier meer kan verweren tegen een ziekte. Kort gezegd, zonder behandeling van de HIV virus zal je uiteindelijk aan de gevolgen van aids overlijden.
Genezing van HIV
Genezing is helaas nog niet mogelijk, maar er zijn wel behandelingen om de groei van het virus tegen te gaan. Het is een moeilijke en intensieve behandeling waarbij de bijwerkingen vervelend kunnen zijn. Door de behandel mogelijkheden hoeft HIV niet dodelijk meer te zijn.
Terwijl jaren geleden een HIV patiënt altijd AIDS kreeg wat ten slotte tot de dood leiden. Het wordt nu beschouwd als een chronische ziekte. Je kan niet zien of iemand HIV heeft, vaak pas na een jaar of tien komen de ernstige klachten en wordt het als AIDS gezien. HIV is besmettelijk en blijft dit voor je rest van je leven.
In 2012 is er wel een medicijn ontwikkeld die kan voorkomen dat je HIV krijgt. Truvada is de naam van het medicijn. Dus HIV kan wel preventief bestreden worden.
Risico van besmetting met HIV
Als je nu denkt dat je risico gelopen hebt op HIV. Omdat je met iemand seks hebt gehad die misschien HIV posities was. Kan je tegenwoordig een PEP behandeling krijgen. Dit moet dan wel binnen 72 uur gebeuren. PEP is afkorting van Post Expositie Profylaxe. Dit is een kuur om te voorkomen dat je HIV positief wordt. Ook kan het risico op HIV voorkomen worden door microbiciden.
Dit zijn middelen die in de anus of vagina worden aangebracht om het HIV overdracht te verkleinen. Dankzij virusremmende medicijnen word het nu in westerse landen gezien als een chronische ziekte. Wat een voordeel is als je een levensverzekering wil afsluiten, wel met een paar voorwaarden.
Leven met HIV
Met HIV hebt je een leven lang. En met HIV kan je ook oud worden! Veel gestelde vraag is of je als HIV positieve vrouw of man nog kinderen kan krijgen zonder dat zij HIV hebben. Ja, dat kan, maar dan moeten er wel speciale maatregelen genomen worden.
Je bent niet verplicht bij een sollicitatie te vertellen dat je HIV hebt. Alleen als je lichamelijke klachten ondervindt, die goed functioneren in de weg zouden staan. Maar dan nog ben je niet verplicht te vertellen dat deze door HIV komen. De keuze om iemand iets te vertellen over je HIV besmetting ligt altijd bij je zelf. Neem als HIV patiënt je verantwoordelijkheid om altijd veilig te vrijen.
Geslachtsziekte altijd je sekspartner (s) waarschuwen!
Het is van groot belang als je geslachtsziekte hebt of hebt gehad om je sekspartners te waarschuwen voor een mogelijke besmetting van een geslachtsziekte. Dan kunnen zij zich laten behandelen tegen een mogelijke besmetting. Anders blijft de geslachtsziekte zich verspreiden en kan je zelf op den duur ook weer besmet worden. En als jij zelf gewaarschuwd wordt, neem dat dan serieus. Ga naar een dokter al heb je zelf nog geen klachten.
Het kan zijn dat je het moeilijk vind of het gewoon niet durft te vertellen aan je seksuele partner(s) dat je een SOA hebt, neem dan met de GGD contact op. Deze kan anoniem je partner(s) waarschuwen, natuurlijk alleen als jij daar toestemming voor geeft.
SOA hier is een speciaal hoofdstuk van gemaakt zie op SOA is een geslachtsziekte
Bekijk verder ook;