Sterilisatie
Sterilisatie, niet direct een onderwerp voor IWVS zou je denken, maar niets is minder waar! Om niet ongewenst zwanger te raken of iemand zwanger te maken is dit wel de meest definitieve manier voor anticonceptie. En is in principe onherstelbaar. Maar er zijn nog steeds onduidelijkheden en misverstanden over dit onderwerp. En wie doet er nu een sterilisatie. Wat zijn de achterliggende gedachten hiervan.
Welke mensen laten zich steriliseren?
De meest gebruikte anticonceptie bij koppels en alleen staande die ouder zijn als 35 jaar is de pil en het condoom. Sommige hebben er genoeg van om elke keer maar weer hormonen te slikken. Of dat eeuwige gedoe met het condoom. Dus zoekt men naar een permanente anticonceptie, een sterilisatie!
Om gelijk met de deur in huis te vallen, niet alleen mensen met een vaste partner laten zich steriliseren. Ook steeds meer alleen staande mannen en vrouwen overwegen deze stap te nemen. Waarvan vele je al voorgegaan zijn. In deze moderne tijd is steriliseren niet alleen weggelegd voor de mensen met een vaste partner.
Bij getrouwde of mensen met een vaste partner is er altijd de discussie, wie laat het doen, de man of de vrouw. Uit onderzoek is gebleken dat de man zich in het algemeen laat helpen. Dit komt omdat de ingreep bij de man een stuk eenvoudiger is (was).
Waarom overweegt iemand een sterilisatie?
Op de eerste plaats staat, zoals je al doet verwachten om niet zwanger te kunnen worden. Of iemand zwanger te kunnen maken. Maar er zijn meer overwegingen, waar je niet snel aan zou denken. Zeker als je al wat ouder bent. Iedereen die een sterilisatie overweegt heeft er natuurlijk goed over nagedacht. En is er zeker van dat hij of zij geen kinderen ( meer ) wilt hebben.
Een vrouw heeft er geen zin in om haar hele hele leven tot de overgang de pil te slikken of voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Veel vrouwen ervaren overigens na de sterilisatie dat hun seksuele contacten veel heftiger en spontaner gaan. De geruststelling dat een vrouw niet meer zwanger kan worden verlaagd de drempel tot seks. Zij hoeven niet meer bang te zijn dat per ongeluk de pil vergeten is.
De man wil niet elke keer een condoom gebruiken. Ook hij ervaart de seksuele vrijheid om te neuken zonder nare gevolgen dat zijn vrouw ongewenst zwanger kan raken. Bij een man noemt met een sterilisatie ook wel vasectomie.
Er zijn vele zaken die mee kunnen spelen voor een sterilisatie. Voor iedereen zijn deze verschillend maar hebben wel allemaal een gemeenschappelijk doel. Dat is om niet zwanger te worden of iemand zwanger te maken.
Een sterilisatie of vasectomie is dat alleen weggelegd voor mensen met een vaste (bed) partner?
In het algemeen als men over een sterilisatie of vasectomie spreekt dan denkt men gelijk aan iemand die getrouwd is of een vaste partner heeft. Maar is dit wel zo? Wat denk je van alleen staande vaders en moeders die misschien al kinderen hebben en met een eventuele nieuwe partner geen kinderen meer willen hebben. Mensen met een (erfelijke)handicap kunnen het ook overwegen.
Maar denk ook eens aan koppels en stellen boven een bepaalde leeftijd. Zij hebben samen misschien wel een seksuele revolutie meegemaakt waarbij men geniet van verschillende bed partners. En paar voorbeelden kunnen zijn partner ruil, swingen en trioseks. Natuurlijk moeten dit wel betrouwbare bed partners zijn. Want een sterilisatie betekend niet dat je geen geslachtsziekten meer kan oplopen.
Een transgender zou er ook voor kunnen kiezen, die hebben hun eigen redenen hiervoor.
Maar ook alleen staande die er voor gekozen hebben om alleen te zijn. Die kunnen verschillende bed partners hebben waar ze regelmatig mee seksen. Er zijn mannen die voor een sterilisatie hun sperma laten invriezen! In principe kan je dan zeggen dat zij er niet helemaal zeker van zijn, maar dat is een ander verhaal.
Is er een wet voor sterilisatie?
En sterilisatie is niet zomaar geen kwestie van fysieke gezondheid, maar een puur persoonlijke keuze. Bijvoorbeeld een vrouw is baas in eigen buik. Maar de uitvoerende arts moet er wel mee eens zijn anders zal hij de operatie niet altijd uitvoeren! De dokter kan niet voor jouw beslissen, maar de sterilisatie wel weigeren om uit te voeren. Vooral mensen beneden de 35 jaar zal het soms moeilijk worden om een arts te vinden die de operatie wil uitvoeren.
Elk mens kan zich in principe laten steriliseren. Het is een autonome beslissing of hij of zij zich wilt voortplanten. Er bestaat zelfs (nog) geen wettelijke plicht om de echtgenoot of echtgenote te informeren hierover. Momenteel is het dat als iemand zich laat steriliseren niet wettelijk geregeld is, en dat er ook geen juridische bezwaren zijn. Te lezen in het handboek gezondheidsrecht.
Vergeet niet dat seksualiteit en voortplanting bij sommige artsen los van elkaar gezien worden. Je mag wel zwanger worden zonder toestemming maar bij een sterilisatie mag de arts het weigeren. Dat komt omdat er in ons land geen echte richtlijnen zijn over deze ingreep. De arts mag te alle tijden weigeren, mits de gezondheid van de persoon in gevaar zou komen. Er bestaat ook niet echt een minimum leeftijd om een sterilisatie te laten uitvoeren. Maar er zijn artsen die deze toch wel hanteren.
Wel is er een wet van onvrijwillige sterilisatie, namelijk art. 300 en 302. van het burgerlijk strafrecht.
Verander mijn gevoel of seksleven na een sterilisatie?
Voor een vrouw veranderd na een sterilisatie helemaal niets, behalve dat zij niet meer zwanger kan worden. Bij sommige vrouwen kan wel de menstruatie heviger en langduriger worden.
Bij een man veranderd er ook niets. Men krijg gewoon een zaadlozing, maar dan alleen met sperma vocht. De zaadvloeistof dit het mogelijk maakt om iemand zwanger te maken ontbreekt. Het is zeker een fabeltje dat de zaadlozing waterig wordt of dat je niet meer ejaculeert. Alleen zitten er geen zaadcellen in je sperma, maar dat merkt niemand. Het is nu puur prostaatvocht wat je spuit. Ongeveer tussen de twee en drie procent was sperma. Ook blijf je als man hormonen produceren zoals testosteron. En over je libido hoef je ook geen zorgen te maken daar veranderd ook niets aan.
Het is bekend dat bij vele mannen en vrouwen de seks beter ervaren wordt. Omdat nu alle remmingen wegvallen. Er bestaat geen kans op zwangerschap meer. Bij de vrouw komt er nog eens bij dat de zin in seks toe kan nemen. Want bij sommige vrouwen legt het pil gebruik nog wel eens de rem hierop.
De seksuele vrijheid waar tegenwoordig iedereen van kan genieten zorgt er ook voor dat er eerder gedacht wordt aan een sterilisatie. Zeker als er geen kinderwens is of meer is. Zowel de de man als vrouw laten zich dan helpen. Hierdoor kunnen hun seksuele vrijheden die ze hebben met nog meer plezier uitgevoerd worden.
Hoe gaat een sterilisatie bij een vrouw eigenlijk?
Voor de mensen die niet precies weten wat een sterilisatie betekend of hoe deze uitgevoerd wordt. Hieronder in het kort hoe een operatie bij een man en vrouw uitgevoerd kan worden. Er zijn twee manieren om dit te laten uitvoeren. Chirurgische of poliklinische.
- Bij de chirurgische ingreep wordt middels een kijk buisoperatie in de buik, via de navel twee buisjes ingebracht. Dit alles gebeurd onder narcose. Vervolgens worden de eileiders dicht gebrand. Maar er kan ook een clipje erop geplaatst worden. Eileiders kunnen op verschillende manieren afgesloten worden; met clips, ringetjes, doorknippen of dicht branden.
- Maar het kan ook via een buikoperatie uitgevoerd worden. Hierbij worden in de meeste gevallen de eileiders afgebonden, dicht gebrand of deels verwijderd. Ook zouden clips of ringetjes gebruikt kunnen worden maar soms zijn de eileiders hiervoor te dik.
- Bij een poliklinische behandeling plaats men een flexibele micro inserts via de vagina, baarmoederhals en baarmoeder in de eileiders. Vaak duurt deze behandeling maar zo`n tien minuten. En kan je weer naar huis. Dus geen operatie, narcose, afbinden, dichtschroeien van de eileiders. En het mooiste is dat de vrouw geen littekens er aan overhoud. Deze behandeling noemt men de Essure methoden en is sinds 2002 in ons land uit te voeren.
Als je precies wilt weten hoe een sterilisatie uitgevoerd wordt dan raden we je aan om de website van anticonceptie online te lezen.
Wij raden elke vrouw aan om er goed over na te denken welke methode te ondergaan. Want bij de Essure methode zijn soms wel wat problemen. Zie hiervoor de website van inspectie voor de gezondheidszorg. Ook de website van de NVOG (Nederlandse vereniging voor obstetrie en gynaecologie) is zeker de moeite waard om te lezen.
Sterilisatie van een man
De sterilisatie van een man wordt ook wel vasectomie genoemd. Bij een vasectomie worden de zaadleiders onderbroken. Hierdoor kunnen de spermacellen niet meer in de prostaat komen. Men maakt een klein sneetje rechts en links van de balzak. Op deze manier kan men gemakkelijk bij de zaadleiders komen. Men knipt een stukje uit de zaadleiders. Vervolgens worden de uiteinden afgebonden of dichtgeschroeid. Dit alles gebeurd onder een plaatselijke verdoving en duurt niet langer als dertig minuten. De operatie is pijnloos, de plaatselijke verdoving voelt dat betreft vervelend aan. Het is een poliklinische ingreep. Dat betekend dat je binnen een uur weer naar huis kan.
Als je alles wilt weten hoe een vasectomie uitgevoerd wordt dan raden we je aan om de website van thuisarts te lezen voor nog meer informatie.
De ingreep bij de man (was?) is een stuk minder ingrijpender als bij een vrouw. Mannen zijn na een sterilisatie niet direct onvruchtbaar! Een laboratorium onderzoek bepaalt of er geen zaadcellen meer aanwezig zijn. Lees hiervoor de patiëntenfolder van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.
Waar kan je een sterilisatie laten uitvoeren?
Een vrouw kan terecht bij een gynaecoloog en de man bij een uroloog. Het kan gebeuren in een ziekenhuis, wel na een verwijzing van een huisarts. Maar je kan ook zonder een doorverwijzing terecht bij een centrum voor anticonceptie, abortuskliniek of centrum voor seksualiteit. Je kan ook terecht bij een zelfstandige kliniek, lees hiervoor de website van de ZKN.
Tot welke leeftijd kan een vrouw zwanger worden?
Op een natuurlijk manier kan een vrouw zwanger worden tot haar 50e levensjaar. Als de vrouw regelmatig menstrueert is de kans het grootst. Er zijn vrouwen die rond hun 60e op natuurlijke wijze een kind hebben gekregen. Maar dat zijn wel uitzonderingen. Natuurlijk zal ook bij de vrouw de biologische klok na haar 35e gaan werken. Maar er blijven uitzonderingen.
De oudste vrouw die nog een kind kreeg op haar 74e jaar is Rajo Devi Lohan. En in Roemenie beviel Adriana lliescu op 67 jarige leeftijd van een dochter. De oudste vrouw in Nederland tot dusver is Tineke Geessink. Die beviel op haar 63 jarige leeftijd van een dochter. Tineke is wel door een IVF behandeling zwanger geworden.
Het beeld is dat hoe ouder de vrouw wordt hoe minder vruchtbaar zij is. Maar zolang zij nog menstrueert blijft de kans op zwangerschap aanwezig. Na de menopauze is het echt over! Zwanger kunnen geraken verschil van vrouw tot vrouw. Vele vrouwen hebben rond de 50e levensjaar de menopauze bereikt. Maar er zijn ook vrouwen die juist langer of korter vruchtbaar zijn.
Tot welke leeftijd kan een man een vrouw zwanger maken?
Bij mannen heeft de leeftijd minder invloed om iemand zwanger te kunnen maken. Wel wordt de kwaliteit van het sperma minder naarmate een man ouder wordt. Het bekend dat de sperma kwaliteit van een man na zijn 35e zal verminderen. De biologische klok zal toeslaan op de houdbaarheidsdatum van zijn sperma. Vanaf ongeveer 45 jaar zal de zaadcellen minder bewegelijk zijn en hiermee verkleint het de volume van het sperma. Hierdoor wordt de vruchtbaarheid sterk verminderd. Ook hier geld het dat het verschilt van man tot man.
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Er zijn mannen die rond hun 60e levensjaar nog vader geworden zijn. De oudste vader die momenteel bekend is komt uit India. Hij kreeg nog een kind op 90 jarige leeftijd!
Als je gesteriliseerd bent moet je dan nog steeds veilig vrijen?
Het antwoord is zo duidelijk dat hij kort is, JA!
Een zogenaamde sterilisatie is een methoden om niet ongewenst zwanger te raken. Wel de meest definitieve en in principe onherstelbaar. Voor meer informatie over geboortebeperking en andere voorbehoedsmiddelen kan je vinden op de pagina voorbehoedsmiddelen. Nadat iemand gesteriliseerd is betekend niet dat je geen voorbehoedsmiddel moet gebruiken! Met wisselende contacten is veilig vrijen bijna een must. Lees het hoofdstuk geslachtsziekten maar eens door!
Wellicht ook interessant voor jou;
- Alleen staande moeders en vaders
- Seksuele producten voor de man
- Handig hygiënische product voor de vrouw