De anticonceptiepil is waarschijnlijk wel de allerbekendste anticonceptie voor de vrouw! Nog steeds zijn de meeste vrouwen afhankelijk van de pil. Dit anticonceptie middel tegen zwangerschap blijkt vaak harder nodig te zijn als het condoom. Al weten een hoop jonge vrouwen dit niet!
De pil en het gebruik van een condoom zijn namelijk twee verschillende zaken! Het probleem is dat de pil zo ingeburgerd is dat vooral jonge vrouwen er te makkelijk over denken. Laten we zeggen dat de pil er voor zorgt dat je niet ongewenst zwanger kan worden en het condoom zorgt er voor dat je geen SOA kan oplopen.
Wordt de anticonceptiepil wel gebruikt waar hij voor bedoeld is?
Helaas niet want sommige vrouwen gebruiken de pil namelijk ook voor andere zaken. Hieronder een paar zaken waarom je een anticonceptiepil wil gebruiken anders dan tegen ongewenst zwanger worden;
Pil doorslikken tegen ongesteldheid
Vrouwen gebruiken hem om deze te kunnen blijven doorslikken als ze niet ongesteld willen worden. Bijvoorbeeld als ze op vakantie gaan of in en bepaalde perioden een spannende date hebben en dan beslist niet ongesteld willen worden.
Anticonceptiepil tegen menstruatie pijn
Weer andere vrouwen gebruiken de pil omdat ze verschrikkelijke menstruatie pijnen hebben, de anticonceptiepil helpt de pijn te verminderen. Bijna alle hormonale anticonceptiemiddelen kunnen een bijdragen leveren om de pijn te verminderen bij een pijnlijke menstruatie (dysmenorroe)
Condoom versus anticonceptiepil
De hoofdreden om hem te gebruiken moet natuurlijk zijn dat je niet zwanger wilt worden. De meeste vrouwen die niet zwanger willen worden vinden het vrijen met een condoom eenmaal niet prettig en daarom gebruiken ze de anticonceptiepil. Ze zien een condoom in het algemeen onterecht als een pretbederver.
Maar laten we eerlijk zijn dat vrouwen het een genot vinden dat ze het willen voelen als een man in haar klaar komt. Het warme sperma wat in haar gespoten wordt voelt zij als een buitengewone intieme en geile ervaring. In de meeste gevallen verlies het condoom hierdoor.
Je moet weten dat op elk moment van jouw menstruatiecyclus je zwanger kan raken. Maar hou het daarom in je hoofd dat alleen en enkel alleen een condoom je werkelijk beschermd tegen HIV of SOA`s. Heb jij seks met een nieuwe partner of heb jij een relatie waar er meerdere sekspartners zijn blijf dan buiten de pil ook voor je eigen veiligheid het condoom gebruiken. Voorkom daarmee een ongewenste zwangerschap met daarbij mogelijk een abortus.
Wat doet een Anticonceptiepil
Het blokkeert de natuurlijke cyclus van een vrouw, er is dan geen eisprong meer. Je wordt eigenlijk niet meer ongesteld al heb je wel een bloeding in de stopweek. Meestal is deze een stuk minder erg als je echt ongesteld zou zijn.
De pil heeft een aantal hormonen die voor een drie tal effecten zorgt;
- de eisprong wordt onderdrukt.
- de mannelijke zaadcellen kunnen zich niet nestelen in de baarmoeder.
- de ingang van de baarmoeder wordt ondoordringbaar voor de zaadcellen.
De pil bevat kunstmatige vrouwelijke geslachtshormonen die de hypofyse beïnvloeden waardoor er geen eisprong meer kan optreden.
Het baarmoederslijmvlies wordt minder dik als je de pil slikt en er vormt zich een dikkere slijmprop in de baarmoederhals waardoor het sperma niet zo gemakkelijk meer naar binnen kan.
Minipil
Minipil, deze is alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Hij bevat één hormoon en moet ook dagelijks op hetzelfde tijdstip in genomen worden. Anders als zijn grote zus bevat de minipil geen oestrogeen. Daarom is de minipil geschikt voor vrouwen die geen oestrogeen mogen gebruiken.
Voordelen van de minipil
- Bij correct gebruik is het een betrouwbaar anticonceptiemiddel.
- Verders behoef je niets te doen om je tegen een zwangerschap te beschermen.
Nadelen van de minipil
- Het innemen van de minipil moet elke dag op het zelfde tijdstip ingenomen worden. Je kan al niet meer veilig zijn als je bijvoorbeeld drie uur na je gebruikelijke uur de minipil inneemt.
- In het begin kan je last hebben van onregelmatige menstruatie of tussentijdse bloedingen. De menstruatie kan na verloop van tijd uitblijven.
Prikpil
Ook een bekende is de zogenaamde prikpil die je één keer in de 12 weken moet herhalen. Door de hoge dosis hormonen wat hier in zit kan het zijn dat je na het stoppen van de prikpil wel tien maanden niet ongesteld of zwanger kan worden.
Je kan de prikpil in twee soorten verkrijgen, met een injectie in de spier of een injectie onder de huid. Het is een betrouwbare anticonceptie waarbij om de drie maanden maar één injectie nodig is, deze moet wel door een arts gegeven worden. Vrouwen die nogal vergeetachtig zijn gebruiken graag deze methode want dan hoeven ze er twaalf weken niet meer aan te denken.
Maar pas op! er kan bij sommige vrouwen verlies van botdichtheid optreden, je arts moet hier wel de juiste inschatting maken of dit voor jou een risico zou kunnen zijn. Er wordt geadviseerd om tijdens de prikpil voldoende vitamine D en calcium in te nemen. Ook is het belangrijk om te weten dat een prikpil geen stopweek kent. Je kan je menstruatie dus niet overslaan als je dit zou wensen. De menstruatie zou kunnen veranderen en bij sommige vrouwen zelfs helemaal weg kunnen blijven.
Morning afterpil
Nood anticonceptie of te wel de morning afterpil. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je de pil vergeten bent of dat het condoom scheurde. Maar ook als je onbeschermde of slecht beschermde seksuele contact hebt gehad.
Je kan je zelf problemen besparen om de noodanticonceptie pil in te nemen. In sommige noodgevallen kan de morning afterpil je uit de brand helpen. Gelukkig is de morning afterpil tegenwoordig zonder recept verkrijgbaar. Maar je heb nog wel deskundig advies nodig bij het innemen van de morning afterpil.
De morning afterpil bevat levonorgestrel, dit is een hormoon die er voor zorgt dat de eisprong niet plaatsvindt of verhinderd dat de bevruchte eicel zich niet kan nestelen in de baarmoeder. Natuurlijk is morning afterpil niet 100% betrouwbaar want het hangt af hoe snel je de pil inneemt na je vergissing. Hoe sneller je hem heb ingenomen, hoe minder kans op een zwangerschap. Liefst binnen 12 uur na het seksuele contact. De pil kan je innemen tot 3 dagen na het seksuele contact. Als je overgewicht hebt dan is de morning afterpil met levonorgestrel minder betrouwbaar.
Tegenwoordig bestaat er zelfs een pil die je tot 5 dagen na je seksuele contact hebt gehad kan innemen. Deze pil bevat ulipristal en deze pil is alleen op dokters recept verkrijgbaar.
Na gebruik van de morning afterpil moet je altijd je menstruatie controleren of hij nog wel normaal is. Als hij uitblijft of lichter is, doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest.
Als je de minipil, anticonceptie-ring of anticonceptiepleister gebruikt, en je bent te laat geweest hiermee, vraag dan advies bij de apotheker of je huisarts als je niet zwanger wil worden.
Bekijk verder ook;