Een spiraaltje neem je als je niet zwanger wilt worden en als je over een bepaalde periode niet meer aan anticonceptie hoeft te denken. Want het is namelijk een zogenaamde lange termijn anticonceptie. Deze anticonceptiespiralen kunnen vijf tot wel tien jaar blijven zitten, dan dienen ze vervangen te worden als er nog steeds geen kinderwens is.
Spiraaltje
Het is een vrij klein kunststof voorwerp (24 tot 36 mm lang) wat op een ankertje lijkt. Dit wordt in de baarmoeder holte aangebracht ter voorkoming van een zwangerschap. Het spiraaltje wordt ook IUD genoemd, dat staat voor Intra, Uterine, Device. Wat je kan omschrijven als "voorwerp in de baarmoeder".
Het moet wel door een arts ingebracht worden, meestal bij plaatsing krijg je eerst een inwendig gynaecologisch onderzoek. Het plaatsen op zich zelf duurt maar enkele minuten. Voor het inbrengen kan je een plaatselijke verdoving krijgen als je dit wenst. Het kan namelijk pijn doen omdat bij het inbrengen aan de baarmoeder getrokken moet gaan worden.
Na het plaatsen hangen er twee draadjes uit de baarmoedermond die vast zitten aan het spiraaltje. Dit is nodig om het er later er weer uit te kunnen halen. Bij gemeenschap merkt je partner er niets van. Het spiraaltje kan bijna door iedere vrouw gebruikt worden. Je heb twee verschillende spiraaltjes namelijk één met hormoon en één met koper.
Het koperspiraaltje bevat geen hormonen waardoor het zeer geschikt is voor vrouwen die geen hormonen mogen hebben.
koperspiraaltje
In het koperspiraaltje ( met koperdraad omwikkeld ) zit geen hormonen, deze kan vijf tot tien jaar blijven zitten. Met dit spiraaltje wordt je wel ongesteld. Het kan wel zo zijn dat je menstruatie zwaarder is of langer duurt. Direct na het verwijderen kan je weer ongesteld en zwanger worden. Het koperspiraaltje kan als je een pijnlijke menstruatie hebt of dat je veel bloed verlies minder geschikt zijn. Een koperspiraaltje bestaat meestal uit een plastic frame in een ankervorm met een koperdraad er omheen. Het heeft veel weg op een klein ankertje wat met koperdraad is omwikkeld.
Vervanging van de morning after pil
Koperhoudende spiraaltjes worden wel eens gebruikt als vervanging van de morning after pil.
Wanneer je binnen vijf dagen na het onveilig vrijen deze laat plaatsen kan je vooralsnog een zwangerschap voorkomen. Want het spiraaltje zorg er voor dat de baarmoederslijmvlies veranderd waardoor het bevruchte eicel zich niet meer kan nestelen in de baarmoederwand.
De belangrijkste werking van het koperspiraaltje is dat de zaadcellen inactief gemaakt worden waardoor je niet bevrucht kan worden. Je behoud met het gebruik er van wel je natuurlijke menstruatiepatroon.
Inbrengen van een koperspiraaltje
Het inbrengen er van moet gebeuren door een arts of verloskundige. Je zal eerst een inwendig onderzoek krijgen om de grootte en de ligging van je baarmoeder te bepalen. Samen met de arts kan je overleggen of je een plaatselijke verdoving of pijnstillers wilt krijgen. Je baarmoedermond en je vagina moeten eerst worden gedesinfecteerd alvorens het koperspiraaltje ingebracht wordt.
Met een tang wordt je baarmoeder zo veel mogelijk gestrekt daarna wordt het spiraaltje op de juiste plaats gebracht. Dit inbrengen kan pijn veroorzaken, bloedverlies en flauwvallen zijn niet geheel ongewoon. Als je de eerste menstruatie na de plaatsing gehad hebt moet je opnieuw onderzocht door de arts worden of alles nog wel op zijn plaats zit.
Je kan als je dit wilt het spiraaltje later weer gewoon weg laten halen door de arts. Omdat er twee draadjes aan het spiraaltje vast zitten die net uit de baarmoedermond hangen kan de arts hier voorzichtig aan trekken om zodoende het te kunnen verwijderen. Pas wel op je bent dan direct weer vruchtbaar!
Voordelen van een koperspiraal
Voordelen van het koperspiraaltje
- Het Is zeer betrouwbaar.
- Geen invloed op je menstruatiecyclus.
- Het bevat geen hormonen, dus ook geen blootstelling er aan.
- Eindelijk niet meer elke dag aan anticonceptie denken.
- Een zwangerschapsbescherming van vijf tot tien jaar.
- Je kan op elk gewenst moment stoppen met het spiraaltje, zodat je zwanger kan worden of overstappen op een ander anticonceptie.
Nadelen van een koperspiraal
Nadelen van het koperspiraaltje
- Het plaatsen er van kan pijnlijk zijn.
- Jaarlijks moet je het laten controleren of alles nog goed is.
- De menstruatie kan pijnlijker zijn als zonder spiraaltje.
- Menstruatie is niet te regelen.
- De baarmoeder moet aan de plaatsing wennen en je kan last hebben van langere menstruatieperiode`s. Je kan ook tussentijds bloedverlies en buikpijn hebben.
- Het is mogelijk dat de spiraal los komt. Dit gebeurt vaak in de eerste drie maanden na de plaatsing.
Ook hierbij ben je niet beschermd tegen een SOA, daarvoor moet je echt een condoom bij de seks gebruiken. Heb je wel onveilige seks gehad controleer je zelf dan met een soa thuis test of je niets opgelopen hebt.
Hormoonspiraaltje
In het hormoon spiraaltje zit één van de hormonen die ook in de pil voorkomt, maar wel minder. Waardoor deze geschikt is als je minder tegen hormonen kan. Dit spiraaltje geeft het progestageen hormoon af. Met een hormoonspiraal is de menstruatie minder zwaar of verdwijnen in zijn geheel. Het spiraaltje kan tot vijf jaar blijven zitten, daarom is het ook een lange termijn anticonceptie. Natuurlijk kan hij er ook wel eerder uit gehaald worden als je dit wenst.
Hormoon spiraaltje
De belangrijkste reden dat een vrouw een hormoonspiraal gebruikt is dat ze jarenlang niet meer aan anticonceptie hoeft te denken. Maar het spiraaltje heeft wel wat effecten die niet altijd als prettig ervaren kunnen worden.
Hoe werkt een hormoon spiraaltje
Wanneer het hormoon spiraaltje is geplaatst dan geeft dat kleine hoeveelheden hormonen af en wel het hormoon progestageen. De zaadcellen komen dan veel moeilijker door het slijm van de baarmoedermond heen. Een bevruchte eicel kan niet meer nestelen in het baarmoederslijmvlies.
Geen invloed meer op je menstruatie
Als jij een hormoonspiraal gebruikt dan heb je geen invloed meer op je menstruatie. Wat je kan doen als je de pil slikt om de ongesteldheid uit te stellen of overslaan kan niet meer. Je hebt geen invloed meer op je menstruatie. Dus denk wel goed na voordat je overgaat van het plaatsen van een spiraaltje voor de makkelijkheid. Als jij een voorspelbare menstruatiepatroon wilt hebben of je ongesteldheid kunt voorspellen dan moet je serieus eens kijken naar de pil of een ander anticonceptiemiddel.
Voordelen van een hormoon spiraal
De voordelen op een rijtje gezet;
- Het is zeer betrouwbaar en beschermd drie tot vijf jaar.
- De eisprong blijft behouden.
- De menstruatie neemt bij de meeste vrouwen af (Het bloedverlies is een stuk minder), bij sommige verdwijnt deze helemaal.
- Geen extra risico op stolsel in de ader of op hart en vaatziekten.
- Je hoeft niet zo veel meer aan je anticonceptie te denken.
- Je kan gelijk weer zwanger worden als hij verwijderd is.
Nadelen van hormoon spiraal
Alle nadelen op een rijtje gezet;
- Je lichaam moet wennen aan de lage dosis progestageen. Je kan hoofdpijn, duizeligheid, acne of gezwollen borsten krijgen.
- De plaatsing kan pijnlijk zijn.
- De baarmoeder moet de eerste maanden aan de plaatsing wennen. Je kan last krijgen van buikpijn en onregelmatig bloedverlies.
- Hij moet jaarlijks gecontroleerd worden of hij nog goed zit.
- Geen controle meer hebben over je menstruatie.
- Bij geslachtsgemeenschap heb je geen bescherming tegen SOA`s.
Gebruik van een condoom is dan ook sterk aan te raden, zeker als niet met een vaste partner seks hebt. Als je het zonder condoom gedaan hebt doe dan een soa thuis test.
Hoe wordt een spiraaltje geplaatst?
Eerst krijg je zoals al eerder beschreven een inwendig onderzoek. Via dit inwendig onderzoek waarbij een speculum (eendenbek) in je vagina ingebracht wordt om de baarmoedermond goed te kunnen zien wordt er met een staafje de diepte van je baarmoeder gemeten.
Je gaat met gespreide benen op de behandeltafel liggen waar de vagina en baarmoedermond worden gedesinfecteerd. Als dat gedaan is wordt de baarmoederhals met een tang zo veel mogelijk opgerekt. Dan word het spiraaltje ingebracht waarbij opvalt dat aan het uiteinde twee dunnen draadjes bevestigd zijn. Ze worden na het inbrengen op de juiste lengte ingekort, want ze zijn later nodig om het te kunnen verwijderen.
Deze draadjes hangen uit de baarmoedermond maar niet uit je vagina! Tijdens de seks merkt je er niets van. Zou je het wel voelen dan zit het niet goed en dan moet je het bij je dokter laten checken.
Het is een redelijk eenvoudige ingreep en je mag daarna ook weer direct naar huis. Als het binnen een week na de start van de menstruatie is ingebracht dan is deze direct betrouwbaar. Wel zal je in het algemeen terug moeten komen voor nacontrole om te zien of het spiraaltje nog op de juiste plaats zit.
Verwijderen van het spiraaltje
Krijg je een kinderwens dan kan op elk moment het spiraaltje verwijderd worden waardoor je snel weer vruchtbaar bent. Maar ook als je toch wil overstappen op een ander anticonceptiemiddel. Je kan dit niet zelf doen je zal er voor naar een arts moeten gaan. Deze trek dan heel voorzichtig aan de draadjes die aan het spiraaltje vast zitten en trekt vervolgens het spiraaltje er uit.
Bekijk verder ook;