Crossdressing is eigenlijk niet meer dan een stilering van het lichaam naar het andere geslacht toe. Dit gaat om het dragen van kleding, accessoires en make-up. Maar ook gebruik maken van protheses die een geslachtskenmerk na moeten bootsen, de stem vervormen en zelfs het volgen van een cursus van lichaamstaal. Een crossdresser doet een imitatie van het andere geslacht niet als seksuele opwinding of als een fetisj maar puur als kick.
Men speelt bewust met verwachtingen, normen en wetten. En dat allemaal voor het gedrag en uiterlijk van het tegenovergestelde geslacht. Iemand kan hiermee tijdelijk een genderindentiteit mee uitdrukken of zelfs een onderdeel van een transseksuele identiteit zijn. Vroeger werd crossdressing gebruikt om homoseksuele geaardheid uit te drukken, maar tegenwoordig identificeren de meeste zich als heteroseksueel.
Crossdressing en travestie
Crossdressing is niet seksueel, als het om crossdressing gaat dan kan het als een vermomming voor carnaval of ander entertainment gebruikt wordt. Deze vorm van kan aangeduid worden als travestie of drag. Crossdressing is dan ook een algemene term voor het vormgeven van het lichaam tegenovergesteld aan je eigen genre identiteit. De Engelse vertaling van crossdressing is "kruiselings gekleed". Men zegt dat crossdressing een theatrale presentatie van je eigen lichaam is.
Het verschil tussen crossdressing en travestie is er omdat er in Nederland maar één woord is voor iemand die zich kleed als het andere geslacht en dat is; travestiet. Alleen in de Engelse taal wordt dit onderscheid wel gemaakt tussen crossdressing en een travestiet. Het verschil is ontstaan in de jaren 70 toen een groep mensen zich niet konden eenzelvige met het woord travestiet. Met het woord zou seksuele opwinding en seksuele fetisjisme mee worden geassocieerd. Om dit verschil duidelijk te maken is het woord crossdressing ontstaan.
Het is nog steeds een discussie of het nu crossdresser is of travestiet. Men vindt wel dat crossdresser een vriendelijker woord is dan travestiet. Tegenwoordig zijn er genoeg mannen die graag in rokken, jurken of andere vrouwelijke kleding lopen. Maar zij doen dit wel zonder make-up. Hier zou het woord veel meer op zijn plaats zijn. Natuurlijk net zo als alle andere namen zal ook hier wel een verschil per individu in zitten.
Uit de kast komen als crossdresser
Ook bij het uit de kast komen vinden mensen het woord beter klinken als travestiet. Met andere woorden; mam / pap ik ben een crossdresser of man / pap ik ben een travestiet.
Sommige weten van zich zelf niet waar die innerlijke drang vandaan komt om in vrouwen kleren te gaan lopen. Het geeft gewoon een geweldige kick als men in de spiegel kijkt of dat andere naar je kijken.
Resumerend kan je zeggen dat de mensen het gewoon een enorme kick vinden om in kleren te lopen van het tegenovergestelde geslacht, met of zonder make-up, meer niet.
Bekijk verder ook;