Seksueel geweld en misbruik hoe ga je er mee om
Seksueel geweld en misbruik komt nog steeds te vaak voor in de wereld en zo ook in Nederland. Seksueel geweld en misbruik kan verschillende vervelende zaken inhouden. Hier onder proberen we alles een beetje op een rijtje te zetten en daar waar nodig je dienen van welgemeend advies als jou dit is overkomen of overkomt.
Hieronder doen we bewust de verschillende vormen random neerzetten omdat niemand kan bepalen wat nu erger is en welke minder erg zijn. Vraag dat maar aan de slachtoffers die hier nog jaren mee zitten.
Welke vormen zijn er van seksueel geweld en misbruik
Er zijn vele vormen van seksueel misbruik / seksueel geweld, hier onder behandelen we er een paar waarvan de persoon in kwestie aangiften zou kunnen doen bij de daarvoor bestemde instanties.
- Verkrachting
- Aanranding
- Seksueel geweld bij een vaste relatie
- Seksueel geweld binnen het huwelijk
- Incest
- Seksuele intimidatie
- Onvrijwillige prostitutie
- lover boy
- Seksueel misbruik door hulpverleners
- Betastingen aan lichaam
- Ongewenste seksuele handelingen
Definitie van verkrachting
Definitie van verkrachting is dat het lichaam door een ander is binnengedrongen zonder toestemming van diegene. Dit kan met geweld, onder bedreiging of chantage gebeuren. Met binnendringen van het lichaam bedoelen we hiermee het penetreren met een geslachtsdeel in de vagina of anus. Maar als het gebeurd met een voorwerp zoals een dildo, vibrator e.d. of vingers dan is dat nog steeds verkrachting. Als je gedwongen moet pijpen dan is dat ook verkrachting, pijpen is dat de penis de mond binnen gaat. Als je precies wilt weten wat het inhoud kan je hoofdstuk pijpen lezen.
Definitie van aanranding
De definitie van een aanranding is wanneer een persoon tegen zijn of haar wil, slachtoffer is van seksuele handelingen. Als je onder dwang bepaalde sexuele handelingen moet verrichten of ontvangen zonder dat hierbij je lichaam binnengedrongen wordt dan valt dit ook onder aanranding.
Alles betreft het ongewenste aanraken, voelen en betasten op je lichaam valt onder aanranding. Het is namelijk niet noodzakelijk dat er lichamelijk contact is tussen twee personen.
Dus hierbij is geen sprake van enige vorm van penetratie van het lichaam. Voorbeelden zijn aanraken, betasten, zoenen en uitkleden. Maar ook als je aan het vrijen bent en je wilt voor welke redenen dan ook niet meer, als de persoon doorgaat is dat ook aanranding!
We moeten weten dat de Nederlandse wet verschil maakt tussen een verkrachting en aanranding. Bij een verkrachting is er sprake van het binnendringen van het lichaam en bij aanranding is dat niet.
Wat te doen na verkrachting of aanranding
Als je onverhoopt verkracht of aangerand bent, weet wel dat de eerste week na een verkrachting of aanranding heel belangrijk is dat je er snel bij bent met professionele hulp zoals bij het centrum seksueel geweld of een andere daartoe bevoegde instantie.
En het is moeilijk, maar doe aangiften bij de politie! Dat kan ook het Centrum Seksueel Geweld voor je doen. Als je aangiften wilt doen bij de Politie hou dan met een paar zaken rekening die heel belangrijk kunnen zijn om de dader te bestraffen;
- Niet douchen of wassen na het incident
- Geen tanden poetsen
- Ook niet naar het toilet gaan
- Niets eten of drinken meer na het incident
- De kleding die je aanhad het liefst bewaren in een papieren zak en die meenemen naar het politie bureau.
Ook kan het zijn dat je hiermee verschillende kosten moeten maken, Slachtofferhulp Nederland kan met samenwerking met het Schadefonds Geweldsmisdrijven je hierbij mogelijk ondersteunen met het aanvragen van een schadevergoeding.
Schokkende gebeurtenissen zoals aanranding of verkrachting kan je geestelijk en lichamelijk evenwicht ernstig verstoren. Je blijft namelijk in je hoofd rekening houden met het gevaar ( dat er niet meer is), de angst blijft bestaan. Je krijgt ook allerlei lichamelijke klachten. Men noemt dit PTSS ( posttraumatische stress stoornis) dit is een angststoornis en komt na een ervaring van aanranding of verkrachting. Je raakt de greep op het dagelijks leven kwijt en je voelt je al te vaak machteloos. Je raakt je zelfvertrouwen kwijt en je leven is ontwricht hierdoor. Meer informatie hierover kan je lezen op de site van de hulp bij verkrachting.
Gevaren van verkrachting
Het seksueel geweld, waar we hier over schrijven is verkrachting. Je kan makkelijk besmet raken met één of andere SOA en het ergste hiervan is dat je dit niet altijd gelijk merkt. Je kan zelfs als je de pil niet gebruikt onverhoopt zwanger raken. Medisch gezien is zijn dit al genoeg redenen om hiermee hulp in te roepen.
Wat er gedaan kan worden na een verkrachting door de hulp instanties
Als de kans reëel is om zwanger te geraken dan kan je een morning after pil krijgen. Ook heb je bloot gestaan aan besmetting gevaren zoals gonorroe en chlamydia, om eventuele besmetting hiervan te voorkomen wordt er een antibiotica kuur voorgeschreven. Als de kans is op het HIV virus dan krijgt elk slachtoffer een antivirus middel om het risico absoluut tot een minimum te beperken.
Gevaren van verkrachting en aanranding
En dan spreken we nog maar niet over de stress e.d. je kan alles herbeleven en problemen met slapen krijgen. Ook je schuld gevoel kan opspelen, trots kan plaats maken voor schaamte en je kan makkelijk in een depressie geraken. Over de seksuele aspecten in de toekomst maar te zwijgen. Als je deze gevoelens al een enige tijd hebt en het houdt aan zonder minder te worden dan moet je echt hulp zoeken!
De tips die we mee kunnen geven zijn;
- Zoek veel afleiding
- Praat over de gebeurtenis met vrienden of familie
- Zoek ook steun bij vrienden of familie
- Kom je er zo niet uit dan adviseren wij contact op te nemen met bijvoorbeeld Centrum Seksueel Geweld.
Definitie van seksueel geweld bij een vaste relatie
Definitie van seksueel geweld bij een vaste relatie is als binnen een vaste relatie sprake is van seksueel geweld, alleen de wet maakt hierbij wel een verschil of de dader wel of niet getrouwd is met het slachtoffer! Het komt vaker voor als je doet denken dat in een relatie spraken is van seksueel geweld, waarbij heel vaak de vrouw het slachtoffer is.
Definitie van seksueel geweld binnen het huwelijk
Definitie van seksueel geweld binnen het huwelijk is als er sprake is van onvrijwillige seks of seksuele handelingen wel of niet gepaard gaat met geweld.
Bijvoorbeeld als het slachtoffer geen seks wil hebben en de dader dwingt diegene met geweld om toch seksueel contact te hebben in welke vorm dan ook.
Ook om een vrouw in haar eigen huis tot onderworpenheid en seks te dwingen door middel van slaan binnen het huwelijk is zeker niet toegestaan!
Voor hulp kan je terecht bij kadera, deze organisatie zorgt er voor dat huiselijk geweld stopt en niet meer terugkomt. Zij bieden ook opvang, begeleiding en nazorg.
Definitie van incest
Definitie van incest is als er spraken is van sexueel geweld of misbruik binnen de familie dan is dat incest. Daar behoren vaders, stiefvaders, moeders, stiefmoeders, broers, zussen, oma`s, opa`s, ooms,t ante`s of een ander familielid. Vaak is een man de dader, maar pas op er komen steeds meer verhalen dat ook vrouwen actief bezig zijn. Seksueel misbruik in welke vertrouwensrelatie dan ook noemt men incest. Dat kan tussen voogd en een kind of een leraar en en kind zijn. Het gaat bij incest vooral om de machtsverhouding, de macht die een volwassen persoon over een kind heeft. Hierbij vallen zowel jongens als meisjes ten prooi. Kortom incest is geslachtsgemeenschap tussen naasten bloedverwanten.
De gevolgen van incest
De gevolgen kunnen erg breed zijn, als je als kind seksueel misbruikt bent dan kan je daar op latere leeftijd enorm veel last van hebben. Je kan bijvoorbeeld angsten of depressie gevoelens krijgen. Maar ook lichamelijke klachten en problemen met relaties en seks kunnen de kop op steken.
Ben jij slachtoffer of slachtoffer geweest en je wilt hier over praten? Dan zou je terecht kunnen bij de website Tegen haar wil
Definitie van seksuele intimidatie
Seksuele intimidatie is eigenlijk een overkoepelend begrip voor alle gebeurtenissen waarbij mensen tegen hun wil in geconfronteerd worden met seksuele of seksuele geladen handelingen van derden. Het komt overal voor, in de huiselijke kring maar ook buiten op straat. Seksuele intimidatie is ook dreigen met verkrachting. De angst die ontstaat om nog meer te verliezen dan alleen de waardigheid is behoorlijk beangstigend.
Maar ook op de werkvloer komt seksuele intimidatie heel veel voor. Voor de één een onschuldig bedoelde opmerking of aanraking kan een veel grotere impact hebben dan je zou verwachten. Er is zeker sprake van seksuele intimidatie als er seksuele gunsten afgedwongen worden of lijken te worden. Dit gebeurd vaak tussen de leidinggevende en ondergeschikte, dit gebeurd zowel bij mannen als vrouwen. Er komt bij seksuele intimidatie bijna altijd ongelijke machtsverhoudingen tussen de betrokken voor.
Als je aangifte wilt doen kan je ook naar het meld punt van seksuele intimidatie en seksuele misbruik gaan.
Verschillende vormen van seksuele intimidatie
Verbale seksuele intimidatie
- Seksuele getinte voorstellen doen.
- Seksuele getinte opmerkingen maken.
- Seksuele getinte sms`jes. Ook wel sexting genoemd
- Intieme vragen stellen over iemands privéleven.
Non-verbale seksuele intimidatie
- Langdurig aanstaren.
- Seksuele gerichte gebaren maken.
- Afbeeldingen die seksueel getint zijn laten zien.
Fysieke seksuele intimidatie
- Iemand proberen te zoenen.
- Iemand aanranden.
- Iemand verkrachten.
- Iemand vastpakken.
- Ongewenste aanrakingen.
- Lastigvallen.
- Een arm om de schouder leggen terwijl het niet gewenst is.
- Iemand op bepaalde intieme zone`s knijpen.
De negatieve gevolgen van seksuele intimidatie kunnen enorme gevolgen hebben op iemands gezondheid en welzijn. Ook klachten van fysieke en psychische aard komen meer voor als men doen denken. Gevolgen van ongewenste intimiteiten zijn ziekte tot zelfs arbeidsongeschiktheid aan toe. Van seksuele intimidatie kan je aangifte doen bij de politie, want het is een strafbaar feit.
Definitie van onvrijwillige prostitutie
Prostitutie is het aanbieden van seks tegen een betaling, vrijwillig of onvrijwillig. Het gaat dan om mensen die onder dwang, chantage, misleiding, bedreiging, seksueel geweld en intimidatie gedwongen worden om als hoer te gaan werken. Uitbaten of aanzetten tot gedwongen prostitutie is een zeer ernstig misdrijf en is een vorm van mensenhandel. Maar hoe je het ook went of keert, onvrijwillige prostitutie is een schending van menselijke waardigheid. Veel prostituees hebben dan ook last van post traumatische stress stoornissen.
Onvrijwillige prostitutie komt helaas nog steeds voor. Buitenlandse vrouwen worden onder valse voorwendselen naar Nederland gelokt om onvrijwillig in de prostitutie te gaan werken. Maar ook Nederlandse vrouwen zijn slachtoffer van onvrijwillige prostitutie en uitbuiting. Bijvoorbeeld door loverboys, moet er bij verteld worden dat het soms zonder dwang gebeurd. Hoe je went of keert het is vrouwenhandel, een metaforische aanduiding voor het werven van meisjes en vrouwen met of zonder dwang, overwicht, misleiding of misbruik.
Hier kan je onvrijwillige prostitutie melden, dit kan geheel anoniem.
Onvrijwillige prostitutie wordt ook wel de moderne slavernij genoemd. Men maakt onderscheid tussen vrouwenhandel en jeugdprostitutie, bij jeugdprostitutie gaat het vaak om loverboys. Bij vrouwenhandel om vrouwen die met valse beloftes gelokt zijn. Je hebt nog wel verschillende in de prostitutie, vrijwillig of onvrijwillig;
- Raamprostitutie, hier werk de prostituee achter het raam.
- Bordeel, hier werkt een prostitué in een daarvoor ingerichte seksclub.
- Escortservice, de prostitué werkt via een bemiddelingsbedrijf, en gaat dan naar een adres van de klant toe.
- Tippelprostitutie, hierbij werk de prostitué op straat en vindt seks plaats in de auto van de klant op een zogenaamde afwerkplek.
- Thuisprostitutie, hierbij is de prostituee in haar eigen huis en ontvangt zij klanten.
Definitie van een loverboy
De term loverboy is veelal een jonge vrouwenhandelaar die met zijn verleidingstechnieken kwetsbare meisjes zodanig aan zich bindt dat hij ze in de prostitutie voor hem laat werken. Dit gebeurd vaak onder dwang, vaak gepaard met geweld, afpersing, misleiding en misbruik van omstandigheden. Loverboys maken meisjes bewust emotioneel afhankelijk door een fake liefdesrelatie aan te gaan en haar de eerste tijd in de watten te leggen zodat er niets ontbreekt. Vervolgens wordt zij uitgebuit en tot prostitutie aangezet
Slachtoffer van een loverboy
Ben jij slachtoffer van een loverboy ( geweest) en je wilt hulp, meld je dan bij slachtoffer hulp. Deze mensen helpen je verder, je hoeft het niet alleen te doen.
Een loverboy geef je aandacht die je misschien thuis niet kreeg, hij bescherm je en eventueel drugs krijg je gratis. Hij laat je de wereld zien zo als je hem nog nooit gezien hebt. Je hebt op dat moment geen bemoeizuchtige ouders en je denkt samen met hem een mooie toekomst op te bouwen. Maar op een dat veranderd dit allemaal! Hij zegt bijvoorbeeld dat hij schulden heeft en jij daar ook verantwoordelijk voor bent geweest. Want jij hebt immers al die mooie reizen en cadeautje gekregen , om maar te zwijgen van die mooie kleding.
Hij komt met een oplossing dat jij moet gaan werken in de prostitutie. Je bent inmiddels zo afhankelijk geworden, en door zijn verandering van een hele lieve jongen naar een bazige, kwade en gewelddadige man helpt je hem omdat je bang bent van de gevolgen. Je hebt ineens met een crimineel te maken waar je (denk je) niet meer los van komen. Je bent nu slachtoffer van een loverboy!
Je moet in een zo kort mogelijkst tijd veel geld genereren voor hem. En vaak gebeurd het dan ook nog eens dat hij op jouw naam leningen of telefoonabonnementen afsluit. Op deze manier ben je ook nog eens financieel afhankelijk en zit je zwaar in de problemen.
Hoe gaan loverboys te werk
- Eerst gaan ze op zoek naar een geschikt slachtoffer, het kan ook zo zijn dat een loverboys meisje je in contact breng met hem.
- Dan gaat hij jou helemaal inpakken, probeer zo veel mogelijk te weten te komen over je en beïnvloed je waar het maar kan.
- Overstelp je met mooie cadeaus en doet er alles aan om het jou naar de zin te maken. Vooral als je thuis problemen hebt dan ben je helemaal onder de indruk van hem. Maar je merkt niet dat je helemaal vereenzaamd van je vriendinnen en van de familie.
- Al snel hierna gaat hij met je naar bed en palmt je helemaal in, tot je zo gek van hem bent dat je samen wilt wonen.
- Langzaam ontmoet je meisjes van je eigen leeftijd die in de prostitutie zitten, en hij laat jou je eigen grenzen verleggen.
- En dan komt het! Hij komt met een verhaal dat het geld op is omdat hij zoveel voor jou gekocht hebt. Jij voelt je schuldig en al snel zit jij ook in de prostitutie.
Wanneer jij maar denkt dat je vriendje een loverboy is, maak hem dan vooral duidelijk dat je niets doet waar je geen zin in hebt. Verbreek zo snel mogelijk het contact, hoe lief en mooi hij ook is. Neem geen cadeaus van hem aan. Praat met andere hierover zodat zij op de hoogte zijn van je vriendje. Of je doet aangifte bij de politie. De politie heeft speciale rechercheurs die specifiek zijn opgeleid voor mensenhandel want daar spreken we over! Je kan veel lezen op de site van vraag het de politie wat je kan doen en wat zij voor jou kunnen doen.
Seksueel misbruik door hulpverleners
Seksueel misbruik door hulpverleners, je wilt het haast niet geloven maar het gebeurd maar al te vaak. Bijvoorbeeld een arts die zich vergrijpt aan een patiënt, dit is pure vorm van seksueel misbruik binnen in de hulpverlening relatie. Elke hulpverleningsrelatie is een zo gezegde afhankelijkheidsrelatie, deze moet gebaseerd zijn op vertrouwen. Zeker omdat het contact meestal plaats vindt in de beslotenheid van een "behandelkamer". Het maakt je extra kwetsbaar voor diegene die misbruik van je willen maken.
Het seksueel misbruik wat plaats vindt is puur uit eigenbelang van de hulpverlener. Onder hulpverleners verstaan we een therapeut, psycholoog, verpleegkundige, sociaal werker,docent, pastoor, tandarts, politie agent, arts, eigenlijk iedereen die hulp biedt vanuit zijn werk. Het misbruik komt voor bij mensen met een verstandelijke beperking maar ook "gezonde" mensen die bij een instantie komen voor bepaalde hulp waarbij ze in een ondergeschikte positie verkeren.
Natuurlijk is dit seksueel misbruik strafbaar! De beroepsgroepen hebben gedragscodes waarbij seksuele contacten tussen cliënt en arts / hulpverlener verboden is.
Is het jou overkomen en je wilt hierover praten of je wilt hulp neem dan contact op met slachtoffer wijzer. Hier kunnen ze jou helpen en eventueel, samen met jou hiervan aangiften doen.
Welke vormen zijn er van seksueel misbruik door hulpverleners
- Misbruik door hulpverleners kan variëren van seksuele intimidatie tot verkrachting en alles er tussen in.
Onnodige aanrakingen, als dit niet standaard is bij de beroepsgroep. - Erotische of seksuele toespelingen in welke vorm dan ook.
- Het onnodig uitkleden ( soms gedwongen) wat voor het onderzoek of behandeling totaal niet noodzakelijk is.
- Een inwendig ( vaginaal ) of uitwendig ( borsten) onderzoek zonder dat het nodig is voor de behandeling of diagnose.
- Het verplicht ( gedwongen) verrichte van seksuele handelingen.
- De patiënt wordt tegen haar of zijn wil gedwongen om geslachtsgemeenschap te hebben of op een andere wijze seksueel binnen dringen van het lichaam te tolereren.
Al de seksuele toespelingen en handelingen die niet tot behoort bij normaal gedrag van een hulpverlener.
Als er seksuele handelingen met minderjarige gepleegd wordt dan is dit ook seksueel geweld en seksueel misbruik. Zo ook het bekijken van kinderporno op internet is verboden bij de wet.
Al de zaken die hierboven beschreven zijn, zijn bij de wet ten strengste verboden! En er wordt aangeraden om hiervan aangifte te doen bij de bevoegde instanties! Stop seksueel geweld en misbruik!
Wellicht ook interessant voor jou;