Onderzoek je eigen borsten
Borstonderzoek waarom? Omdat je borsten zich een heel leven lang ontwikkelen hebben ze in elke fase specifieke kenmerken. Door borstonderzoek leer je ze goed kennen. Er is beslist niets mis mee om af en toe je eigen borsten te onderzoeken, je kan er dan vertrouwd mee raken en dan merkt je ook heel snel veranderingen op.
Waarom doe je zelf een periodieke borstonderzoek, omdat je elke verandering in je borsten in een vroeg stadium kan ontdekken. Als je zwanger bent dan veranderen je borsten helemaal, dan is het goed om te weten wat normaal is en of er dan afwijkingen te constateren zijn. Bij een zwangerschap of bij borstvoeding moet je de borsten wel opnieuw leren kennen.
Waar moet je op letten bij een borstonderzoek
- Een knobbel in je borst die er nooit zat.
- Kuiltjes of deukjes in de huid.
- Huid van de borst veranderd naar een soort sinaasappelhuid.
- Een sinds kort ingetrokken tepel.
- Veranderingen aan de tepel.
- Als er vocht uit je tepel komt.
- Als je borst rood gekleurd en warm aanvoelt.
- Pijn in je borst zeker op een plek waar ook het klierweefsel anders aanvoelt.
- Niet goed genezende huidzweertjes.
- Een zwelling in de oksels.
Hoe moet je de borsten onderzoeken
Natuurlijk moet je wel weten om de veranderingen te leren herkennen. Wanneer je de borsten bevoelt dan kan het onder je huid iets hobbelig zijn maar dat is normaal, dit komt door de klierweefsels in je borst. Ook is het normaal dat je ene borst iets groter is als de ander en als je vanaf jongs af aan al een of twee tepels ingetrokken zijn dan kan je dit ook als normaal beschouwen
Er zijn verschillende stappen die bij je maandelijkse borstonderzoek kan dan, visuele check, beweging check en tepel check.
Bij je visuele check ga je voor de spiegel staan met je armen langs je lichaam en probeer zo veel mogelijk te ontspannen en kijk dan goed naar borsten. Zie je veranderingen leg dan je handen achter je hoofd en bekijkt ze dan opnieuw. Let hierbij op of er dan veranderingen zijn.
De tepelcheck, controleer maandelijks de tepels en het gebied er omheen, wanneer je zachtjes aan je tepels trekt dan moeten ze soepel mee naar voren komen.
Bij de beweging check leg je je rechterarm achter je hoofd en dan de linkerhand op je rechterborst. Doe wel je borstspieren ontspannen wanneer je dit doet. In je gedachten deel je je borst in vier gelijke delen, onderzoek achtereenvolgens alle vier delen. Begin rechtsboven dan rechtsonder, linksonder en dan als laatste linksboven.
Met vier gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand maakt je kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van je borst zo naar je tepel toe. Oefent hierbij wat lichte druk uit. Controleer ook het gebied om de tepel en de tepel zelf.
Maak nu met je vier gesloten gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van je borst zo naar je bovenrand van je borst. Deze herhaal je drie maal, waarbij je verschillende punten van druk veranderd, licht, gemiddeld en zwaar.
Leg wederom je rechterarm achter je hoofd en je linkerhand op je rechterborst. Ook hier moet je de borstspier ontspannen. Onderzoek nu met bewegingen van de tepel naar buiten toe. Maak met je vier gestrekte en gesloten vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van je tepel naar de buitenranden van je borst. Deze herhaal je ook drie keer waarbij je weer de druk veranderd van licht, gemiddeld naar zwaar.
Voel je veranderingen en die blijven aanhouden, wacht dan niet te lang en informeer je huisarts hierover en laat een onderzoek doen.
Voor en nadelen van een eigen borstonderzoek
Zelf je borsten onderzoeken geeft ook een geruststelling. Er zitten voor en nadelen aan een eigen borstonderzoek. Aan de ene kant geeft het je de geruststelling en veiligheid en aan de andere kant kan je ook onnodig ongerust maken als je iets voelt, wat later een goedaardig aandoening blijkt te zijn.
Met een mammografie kan je alle kleine afwijkingen in je borsten ontdekken, die je normaal zelf niet zou voelen of zien. Een mammografie krijg je in Nederland bij een bevolkingsonderzoek of op aanraden van een arts.
Een monografie of een echografie dien je ook te laten doen voor een borstvergroting. Waarbij de ene een stuk pijnlijker kan zijn, vooral als je kleine borsten hebt.
Alle vrouwen die tussen de vijftig en vijfenzeventig jaar zijn kunnen elke twee jaar een borstfoto ( mammografie ) laten maken met de bevolkingsonderzoek. Hiermee wordt eventuele borstkanker heel snel opgespoord.
Wanneer je borsten controleren
Wanneer je zelf je borsten regelmatig controleert dan kan je dat het alle beste doen een week na je menstruatie. Omdat dan je borsten wat minder gezwollen zijn dan voor de menstruatie. Doe dit elke maand op een vaste dag. Want vaak heb je tijdens de menstruatie een knobbeltje of verdikking die meestal onschuldig is. Voel je na je menstruatie het nog steeds dan kan je naar je huisarts toe gaan.
Wellicht ook interessant voor jou;