Monogaam zijn is een seksuele verhouding. Monogamie is dan ook wel de bekendste in het rijtje van sexuele verhoudingen, eentje waarvan iedereen zegt dat zij het zijn! Vrouwen vinden als een man monogaam is dat je een exclusiviteit in de liefde hebt.
Monogaam en monogamie
Monogaam zijn, we stellen in onze maatschappij als je één vaste partner hebt dat je ook monogaam bent, dit betekend dat een vrouw of man altijd samen zou zijn met één partner. Maar dit betekend niet altijd dat iemand altijd trouw is aan zijn partner. Monogamie en trouw zijn twee verschillende zaken, maar door de meeste mensen als één interpreteert wordt.
Sociaal gezien moeten we allemaal meer monogaam worden, omdat de samenleving dit als norm wil beschouwen en door de eeuwen heen is dit een onderdeel van beschaving geworden.
Monogamie en polygamie
Monogamie, betekend dat je slechts eenmaal in je leven zou trouwen maar ook dat je maar met één persoon sexueel activiteiten ontplooit. En dat je maar met één persoon tegelijkertijd getrouwd bent. De tegenhanger van monogaam is polygamie ( veel voorkomend bij mannen ).
Letterlijk betekend monogamie, het hebben van een echtgenoot. Maar monogamie betekend ook dat je getrouwd bent met één persoon. Dat zegt niets over het feit dat je in een relatie trouw moet zijn, of als je vreemd gaat dat je minder monogaam bent.
Hedendaags verstaan we onder monogamie een relatie uit liefde met één persoon, dat wordt dan je partner genoemd. Dit zegt gek genoeg niets over vreemdgaan of hoeveel seksuele relaties je hebt buiten je vaste partner om!
Dus trouw en monogamie zijn twee verschillende zaken.
Trouw zijn aan je partner
Het is wel leuk om te weten dat in het woord trouwen het woord "trouw" in verwerkt is, dus als je trouwt dan beloof je elkaar plechtig "trouw" te zijn. Zou dit de reden zijn dat er steeds meer mensen samen gaan wonen? want dan beloof je elkaar namelijk niets!
Monogamie is er door opvoeding, geloof en cultuur bij ons ingebracht. In de praktijk blijkt dat iedereen anders met monogamie omgaat. Oudheidkundige boeken schrijven dat een mens van nature niet monogaam is. Dit geef ook gelijk aan dat de maatschappij in de opvoeding kinderen al leren om monogaam te zijn. Of is het een kwestie van karakter?
Daarom schrijven ze vaak dat monogamie een product is van intelligentie en niet van aangeboren instinkt.
Je kiest zelf voor monogamie of niet, elk mens kan hier een bewuste keuze uit maken. Dat monogamie als iets goed gezien wordt, valt voor een hoop mensen toch te betwijfelen.
Meerdere keren monogaam zijn
Je kan in een leven meerdere keren monogaam zijn. Een voorbeeld, bij je eerste verliefdheid waar je een relatie aangaat met iemand heb je alleen oog voor diegene, de emotionele band en de seks die je samen deelt is geweldig. Maar na een tijdje gaat de verliefdheid weg en dat zou plaats moeten maken voor "houden van" maar dat gebeurd niet altijd.
Dan zijn er twee opties over, je beëindigd de relatie en je gaat opnieuw opzoek naar een partner of je gaat vreemd. Als je de relatie beëindigd dan ga je op zoek naar een nieuwe liefde in je leven en alles kan zich precies weer zo herhalen. Maar je bent met die partner dan wel monogaam geweest!
Opnieuw opzoek naar een partner
De natuurlijke drang in de mens is eenmaal opnieuw opzoek te gaan naar een andere partner als de liefde over is. Zou dit de gevolgen van een maatschappelijk sociaal probleem zijn?
Onderzoeken vertellen dat mannen minder monogaam zijn als vrouwen (de meningen zijn hierover wel verdeelt). Mannen worden geleid door oerdriften waardoor de passie voor een partner op den duur verdwijnt. Het zou een illusie zijn om te denken dat je vreemdgaan en een buitenechtelijke relatie kan uitbannen, dat zou een utopie zijn, dus totaal uitgesloten.
Volgens een onderzoek in Amerika is gebleken dat gemiddeld mensen tussen de dertigste en vijfenveertigste levensjaar gemiddeld vier tot acht partners hebben gehad. Levenslange seksuele monogame relatie komt zelden voor! Dat blijkt ook uit het feit dan veel mensen vinden dat er op den duur een seksuele gemis en opwinding binnen in hun huwelijk ontbreekt. Het verlangen naar elkaar wordt minder naarmate het huwelijk vordert en wordt meer als een routine ( seksueel ) gezien.
Relatietherapeuten over monogamie
De relatietherapeuten zijn het er ook over eens dan monogamie steeds minder voor komt. Want deze mensen worden in hun praktijk met de regelmaat geconfronteerd met overspel, seks voor het huwelijk en scheidingen. Zelfs de eigenaren van parenclubs e.d. zullen zeker beamen dat het wel mee zal vallen met de monogamie van de mens. Laten we maar zeggen dat de waarheid zo als altijd wel ergens in het midden zal liggen. Een pluspunt is wel, als we het vergelijken met de dieren dan zijn wij verrassend genoeg best monogaam!
Het is vast komen te staan dat in monogame relaties veel meer jaloezie voor komt, dan in bijvoorbeeld open relaties. In een monogame relatie komt veel seksuele problemen voor, zoals seksuele geaardheid, de sleur van de relatie, vreemdgaan, veranderen van de partners lichaam, ontbreken van seks, geen zin meer in seks, erectie problemen, het libido, of minder seks hebben als normaal noemt het maar op! Dit betekend natuurlijk niet dat dit alleen zou voorkomen in monogame relaties.
Het komt er op neer, het is waar je voor kiest!
Wellicht ook interessant voor jou;
Bekijk verder ook;