Polygamie
Polygamie is de tegenhanger van monogamie. Polygamie is in principe een huwelijks vorm waarbij één persoon gehuwd is met twee of zelfs met meerderen personen. Men noemt dit dan ook een polygaam huwelijk. Dit is in Nederland niet toegestaan, maar leven met meerdere personen van het zelfde geslacht is niet verboden.
Zoals de kunstenaar Anton Heyboer waarbij zijn vrouw Maria zijn creativiteit respecteerde en het toe liet dat er meerder vrouwen in zijn leven kwamen, dus ook in haar leven. Anton Heyboer had verschillende kinderen bij verschillende vrouwen. En dat noemt men weer een vorm van Polygynie. Hierop komen we gelijk dat Polygamie verschillende vormen kan hebben.
- Bigamie ( algemeen)
Dit kennen we als er één persoon tegelijkertijd met twee partners gehuwd is, dat is ook dezelfde vorm van polygamie. Polygamie wordt in de meeste landen niet toegestaan. Bigamie is bij de Nederlandse wet verboden. Het komt zelden voor dat iemand met twee verschillende personen in het zelfde land trouwt. - Polygynie ( man )
Ook hier is één man getrouwd zijn met meerdere vrouwen, en men noemt dit een specifieke vorm van polygamie. Hier kan zowel één man als één vrouw met meerdere getrouwd zijn. Polygynie is bijna overal in de wereld verboden. - Polyandrie ( vrouw)
Als een vrouw met meerdere mannen is getrouwd noemt men dit polyandrie de tegenhanger van polygamie. Maar het wordt ook zo genoemd als één vrouw met meerdere mannen samen leeft. Het komt overigens maar weinig voor, maar dan noemt men dit ook Polyandrie.
Je kan wel zeggen dat naast monogamie en polygynie het meest in de samenleving voor komt, maar polyandrie slechts zelden!
Als je een sexueel contact hebt buiten het normale huwelijk valt dat niet onder polygamie, maar onder vreemd gaan of het wordt vrije liefde genoemd. Heeft men met toestemming wisselende sexuele relaties buiten het huwelijk dan heet dat een weer een open relatie.
Polygamie verschilt hierin van polyamorie, bij polygamie gaat het om een echtelijke verbintenis en bij polyamorie om een liefdesverbinding.
In Nederland is het strafbaar om met meer dan één persoon getrouwd te zijn. Maar in tegenstelling van een huwelijk is er wel een mogelijkheid om een samenlevingscontract met meer dan één persoon tegelijkertijd aan te gaan.
Hoe zou polygamie ontstaan zijn?
Polygamie ligt mogelijk aan de basis van het feit dat vrouwen vaker geïnteresseerd zijn in intimiteit met iemand van hetzelfde geslacht dan mannen. Dat schrijft in elk geval evolutionair psycholoog Satoshi Kanazawa in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Reviews.
Er wordt niet meer snel opgekeken wanneer een heteroseksuele vrouw vertelt over een spannend avontuurtje met een andere dame. Een heteroseksuele man die experimenteert met een geslachtsgenoot kunnen we ons echter moeilijker voorstellen. In een enquête van het Amerikaanse Centers for Disease Control zegt 81% van de heteroseksuele vrouwen alleen geïnteresseerd te zijn in iemand van hetzelfde geslacht, tegenover 92% van de mannen. Daarnaast zou 5,5% van de vrouwen zich biseksueel noemen, ten opzichte van 2% van de mannen.
Polygamie en voortplanting.
Volgens psycholoog Satoshi Kanazawa, auteur van de studie gepubliceerd in Biological Reviews, is er een evolutionaire verklaring voor die ‘seksuele flexibiliteit’ bij vrouwen. Hij veronderstelt dat polygamie vroeger ertoe geleid heeft dat dames zich makkelijker openstellen voor seksuele betrekkingen met hetzelfde geslacht.
Volgens hem gingen vrouwen zich eenzaam voelen wanneer ze hun man moesten delen. In afwachting van hun beurt om nog eens met hun echtgenoot het bed te mogen delen, zochten ze troost en seksueel plezier bij elkaar.
Dat zou ook de sfeer binnen de polygamie verbeteren en spanningen vermijden. In zo’n harmonieuze polygamie hadden de vrouwen minder stress, waardoor er ook meer en gezondere kindjes geboren werden. Dat gaf meteen een tweede reden om affectie te zoeken bij iemand van hetzelfde geslacht.
Het belangrijkste wat een mens zou moeten ervaren is trouw aan jezelf en je partner te zijn, in welke vorm dan ook. Geen verwachtingen invullen voor de omgeving of de maatschappij, de manier waarop jij of jullie vorm willen geven aan de relatie is een keuze van jezelf of je nu spreekt over een monogame huwelijk, Polyamorie, open of swingers relatie.
Wellicht ook interessant voor jou;