Aseksueel - A-seksualiteit - seksuele onthouding. Je zou denken dat deze benamingen allemaal voor het zelfde gelden. Maar je ze toch op verschillende manieren beschrijven, met hier en daar kleine verschillen.
De bekendste is als je totaal geen interesse in seksuele handelingen hebt, met wie dan ook. Hierbij heb je dan ook geen aantrekkingskracht naar andere toe.
Men spreekt dan vaak over celibaat. Maar dat is niet juist! Voor een celibaat leven kies je. Celibaat betekend dat je vrijwillig geen seks met iemand wilt hebben. Waarbij hier, juist de aantrekkingskracht er wel kan zijn. Beter gezegd celibaat is een vrijwillige seksuele onthouding.
A-seksualiteit
A-seksualiteit is in het breedste zin van het woord, een gebrek hebben van seksuele aantrekkingskracht. De definitie is dat een aseksueel iemand, geen seksuele aantrekkingskracht ervaart. Maar er is nog wel meer! het is een complex onderwerp waar meer aspecten in zijn opgenomen.
De definitie is er voor, om het woord uit te leggen. Maar binnen in deze definitie zijn er meer aspecten die onder de zelfde context zou kunnen vallen. Het is namelijk ook een aangeboren geaardheid. Net zoals heteroseksualiteit, biseksualiteit en homoseksualiteit.
Een aseksueel voelt zich algemeen niet aangetrokken tot ander mensen. De reden hiervan is de geaardheid. Uit onderzoek is gebleken dat aseksualiteit, het meest bij vrouwen voor komt. Er is veel onbegrip voor aseksuele in hun directe omgeving. Dit komt doordat de hele maatschappij er op gericht is, dat seks en de daarbij behorende behoeftes bij elk persoon aanwezig moet zijn.
AIDS bij aseksuele mensen
Het is wel bewezen dat bijvoorbeeld aids e.d.bij aseksuele bijna niet voor komt. Dat is natuurlijk ook wel makkelijk te verklaren omdat de meeste aseksuele geen seks hebben.
Iemand die aseksueel is. Ervaar een relatie, opwinding en (seksuele) aantrekking niet allemaal het zelfde. Sommige kunnen een relatie aangaan omdat de emotionele behoeftes er wel zijn, en zelfs sexueel opgewonden kunnen raken. Maar beslist niet de behoeftes hebben om dit om te zetten naar daden.
Masturberen als aseksueel
Ook kunnen sommige aseksuele masturberen, maar in het algemeen doen de meeste dit niet.
Verliefdheid kan het zelfde zijn als bij niet aseksuele, maar de relatie zou dan wel totaal seksloos zijn.
Dat betekend ook dat een aseksueel kan samen wonen met een vrouw of man. Omdat in deze relaties geen seks voorkomt kan men niet direct zeggen dat zij homo of lesbisch zijn. Want de seksuele aantrekkingskracht ontbreekt.
Hieruit blijkt wel dat een aseksueel iemand niet per definitie maagd is. Want sommige zijn seksueel wel actief geweest om achter hun geaardheid te kunnen komen en van daaruit is deze keuze gemaakt. Voor de goede orden dit is beslist geen seksuele stoornis. Gewoon een keus van iemand.
Enkelvoudige aseksualiteit
Ook bestaan er relaties waarvan de ene helft aseksueel is. Deze relaties zijn gebaseerd op liefde maar beperken zicht toch maar tot knuffelen en zoenen. Zou deze relatie onder platonische liefde geschaard kunnen worden?
Ook zijn er mensen die een manier gevonden hebben om toch seks met hun partner te hebben. Om de behoefte van de andere partner daarin te voorzien. Je kan wel voorstellen dat zulke relaties niet erg makkelijk zijn. Maar om goed met elkaar te communiceren en te experimenteren kan een relatie toch goed slagen. Er zijn ook relaties die hierdoor voortdurend onder druk staan. Meestal slagen deze relaties dan ook niet. Het is een constante mengelmoes van gevoelens en belevenissen.
Omdat elke aseksueel iemand het anders ervaart. Zijn er toch ook die een seksuele aantrekkingskracht hebben tot hun partner en ook af en toe lust en seks gevoelens. Een kanttekening hierbij is dat deze mensen dan ook extreem monogaam zijn.
Aseksueel zijn is geen zwart en wit
Men moet niet vergeten dat de wereld tussen aseksualiteit en seksualiteit niet zwart wit is. Er is ook een groot grijs gebied tussen deze uitersten. We hebben er een paar op een rijtje gezet zodat je een idee hebt, maar er zijn er nog meer;
- Een aseksueel iemand kan soms wel seksuele aantrekkingskracht hebben maar er voor kiezen om als aseksueel door te gaan.
- Aseksueel iemand kan een erg laag libido hebben maar toch wel seksuele aantrekkingskracht ervaren.
- Een aseksueel iemand kan behoefte hebben aan seks en kan hiervan ook genieten maar wel onder beperkte specifieke omstandigheden
- Aseksuele mensen zijn zeker in staat om seks te hebben maar de meeste hebben hier gewoon geen behoefte aan.
- Een aseksueel iemand kan masturberen, dat is omdat sommige af en toe wel opwinding (in seksuele zin) ervaren. Maar omdat zij geen seksuele aantrekkingskracht hebben op andere mensen is masturbatie de enige manier om van het gevoel af te komen. Je kan het vergelijken met als wij jeuk hebben dan krabben we en het gaat weg.
Platonische liefde
Je kan het misschien beter beschrijven als Platonische liefde. Hier is ook geen spreken van seksuele handelingen maar de mensen zijn wel bij elkaar en hebben daarin hun tevredenheid gevonden.
In het verleden heeft men een onderscheid gemaakt in de verschillen van aseksualiteit. Alles was gebaseerd op het al dan niet hebben van een libido en ervaren van aantrekkingskracht. De grote deler blijft hierbij het hebben van seksuele aantrekkingskracht.
- Er is een libido maar men ervaart geen romantische aantrekkingskracht.
- Men ervaart romantische aantrekkingskracht maar heeft geen libido.
- Er is een libido en men ervaart romantische aantrekkingskracht, maar legt tussen beide geen verband
- Er is geen libido en men ervaart ook geen romantische aantrekkingskracht.
- Alleen aantrekkingskracht ervaren als deze esthetisch is. Al het andere is afstotend.
Wellicht ook interessant voor je;
- Het Asexual Visibility and Education Network beschrijft alle verschillen van aseksualiteit die bij mensen voor kan komen.
- Het AVEN, beter bekend als Asexual Visibility and Education Network beschrijft dat er vijf soorten types van aseksualiteit bij mensen voor komt. Wij spreken liever over verschillen, dan types.
Bekijk verder ook;