Platonische liefde, zo ver we na kunnen gaan is de Griekse filosoof Plato, wel de eerste grondlegger van het begrip platonische liefde. Hij was er van overtuigd dat echte liefde alleen mogelijk zou zijn tussen "gelijken".
Maar in het oude Athene hoorden vrouwen hier niet bij. Dus mensen van het mannelijk geslacht waren de gelijken. En omdat de homoseksualiteit afgewezen was. Bleef alleen platonische liefde over. En daarom bestempelde hij dat liefde tussen vrouw en man als onmogelijk.
Deze platonische liefde zou volgens Plato de hoogste trap in de liefde zijn. Dit in tegenstelling van seks en lichamelijke begeerte. Hij zag de seksuele begeerte als tweede trap. En het begeren van de mens naar schoonheid, goddelijkheid en waarheid. Zag hij als derde en hoogste trap. En mensen die dit bereikt hadden, werden filosofen genoemd. Hoog ontwikkelde en verheven mensen.
Levensinstelling
Het is dan ook een levensinstelling. Om de hoogste trap van de liefde te kunnen bereiken. Je moet weten. Dat natuurlijk lichamelijk contact alleen noodzakelijk was, tussen man en vrouw voor de voortplanting. Dit noemde hij de eerste trap.
Maar wie deze eerste trap als hoogste vorm van liefde zag. Stond gelijk aan de dieren.
Maar kan men tegenwoordig hierover nog wel spreken? Een maatschappij vol met verleiding, lust en seks. Hier zijn twee zaken te vermelden. Die van platonische liefde en die van een platonische relatie. Tegenwoordig moeten we dan denken aan een liefdesrelatie, waarbij geen seksualiteit bij komt kijken.
Of is het een gewoon een aangeboren geaardheid, net zoals heteroseksualiteit, biseksualiteit en homoseksualiteit? Tegenwoordig is van de oorspronkelijke term en de betekenis ervan maar weinig van over gebleven.
Platonische liefde
Dit betekend dat je geen seksuele handelingen of begeerte in je relatie hebt. Je kan het het ook omschrijven als een innige vriendschap tussen twee mensen. Tussen twee mensen van gelijk of van verschillend geslacht. Of gewoon een liefde zonder lichamelijke seksuele contacten of wensen.
Deze vraag zou je eens aan je zelf moeten stellen. Of jij in staat zou kunnen zijn. om met iemand om te kunnen gaan. Zonder dat je hierbij seksueel aangetrokken voelt. Maar ook van de mensen die jij aantrekkelijk vindt. En dat je hierbij geen seksuele aantrekking kracht zou hebben.
Kan je van platonische liefde spreken als je al jaren een vriend of vriendin hebt. Waar je op een gezonde manier van houdt. Mag je dit ook er onder rekenen?
Platonische liefde tussen broer en zus
Je voelt ook liefde voor je broer of zus. Dat zou dan eigenlijk ook een soort platonische liefde zijn. Natuurlijk is dat gemakkelijk gezegd. Want dan zou bijna ieder mens wel een platonische liefde in zijn of haar leven hebben. Sommige zeggen dat dit nooit zo zal zijn. Dat het een aangeboren iets is, dat je van je broer of zus zou houden. Maar dat daar dan geen seksuele gevoelens bij zou komen kijken.
Is dit wel zo? Want was het vroeger niet normaal, dat broer en zus met elkaar naar bed gingen. Dan bedoelen we de tijd mee toen juist het woord platonische liefde ontstaan is.
Liefde en seks ziet men dus als twee verschillende zaken. Heb je ze samen dan zou dat normaal gesproken geweldig zijn. Maar spreken we van platonische liefde, dan is seks echt uit ten boze. Een vriendschap met iemand waarbij ook liefde tussen de twee personen en rol speelt, is toch een soort relatie. Dit zou dan ook platonische liefde kunnen zijn. Maar het gekke is dat niet iedereen dit zo ziet.
Platonische liefde in deze tijd heeft toch een iets andere invulling gekregen. Er zijn mensen die na een lang huwelijk op een bepaald moment platonisch door het leven gaan! Dood gewoon, omdat ze zo lang bij elkaar zijn. De liefde is gegroeid en sterker geworden. Maar de seks is afgenomen en zelfs verdwenen. We noemen het dan wel zo, maar is het ook zo hoe vroeger het woord bedoeld was?
Platonische relatie
Men moet niet vergeten dat seks de hoogste intimiteit is tussen twee personen. Zeker als je zielsveel van elkaar houdt. Niemand zou willen zien als jij platonische liefde hoog in het vaandel hebt staan dat je partner seks zou hebben met een ander. De angst dat deze emotionele band gebroken zou worden is dan wel heel sterk aanwezig. Mensen die thuis geen seks hebben om wat voor reden dan ook kan tegenwoordig voor een groot probleem zorgen.
Veel van deze mensen gaan vreemd! Omdat ze thuis niet krijgen wat ze nodig hebben. Zoeken ze dit bij andere. Echte platonische relatie zou alleen kunnen blijven bestaan. Als beide dit zo zouden ervaren.
Tot hoever kan je van platonische liefde spreken? Mensen wonen eenmaal samen bij elkaar. En die kunnen voor elkaar een liefde voelen. Een liefde zoals tussen broer en zus. Hierbij komt dan geen seks kijken en kunnen jarenlang samen op platonische basis leven. Maar tot één van de partners iemand tegen komt. Waarvan hij of zij buiten de verliefdheid ook seks heeft. Probeer hierna nog maar eens met deze partner samen te leven op platonische basis. Dat werkt niet altijd.
Platonisch of aseksueel
Als iemand geen libido heeft. Dan ervaart deze persoon ook geen seksuele aantrekkingskracht naar andere toe. Dat is één van de kenmerken van een aseksueel iemand. We zouden dus kunnen spreken van een echte platonische relatie als beide partners aseksueel zouden zijn. Dan bestaat de echte liefde wel. Maar de seks zal nooit plaats vinden. In principe zeggen we, dat we geen seksuele aantrekking kracht moeten hebben. Of beter nog, mogen ervaren! De verliefdheid bij een aseksueel iemand kan precies het zelfde zijn als tussen niet aseksuele mensen. Alleen hier zou dan de relatie seksloos blijven.
Maar was het niet eenvoudiger om te zeggen dat platonische liefde als een mogelijke "ziekte" ervaart mag worden. Of was men toen nog niet op de hoogte van de aseksualiteit van iemand? En dit verwarde met de hoogste vorm van liefde. Maar dan zonder seks?
Tegenwoordig is een platonische relatie hoe wij hem nu ervaren, een bewuste (of een onbewuste) keus. Geen filosofie die hier achter schuil gaat. Vandaag de dag gebruiken we het woord platonische liefde meer als reverentie punt, en niet meer dan dat!
Wellicht ook interessant voor je;
- Het Asexual Visibility and Education Network beschrijft alle verschillen van aseksualiteit die bij mensen voor kan komen.
- Het AVEN, beter bekend als Asexual Visibility and Education Network beschrijft dat er vijf soorten types van aseksualiteit bij mensen voor komt. Wij spreken liever over verschillen, dan types
- Celibaat
Bekijk verder ook;