Dyspareunie, erg vervelend
Pijn bij het vrijen, een ander woord wat hier voor gebruikt wordt is dyspareunie. Het komt voor bij zowel vrouwen als mannen. Dyspareunie is een term voor pijn, kort voor, tijdens of kort na de geslachtsgemeenschap. Dyspareinie is geen ziekte maar een symptoom, wel kan dyspareunie veroorzaakt worden door een ziekte. Het is niet zoals vele doen denken dat dyspareunie alleen maar bij de vrouw voor kan komen, ook bij mannen kan dyspareunie voorkomen. Dit hoofdstuk bestaat dan ook uit twee gedeeltes, dyspareunie bij vrouwen en dyspareunie bij mannen.
Iedereen heeft sex omdat het plezierig en fijn is, maar er zijn mensen die het niet zo ( meer ) plezierig meer ervaren. Dit komt hoofdzakelijk dat ze pijn bij het vrijen hebben. Bijna niemand praat hierover want ze vinden het lastig en gênant om hier over te beginnen.
Dyspareunie of te wel pijn bij het vrijen komt in alle leeftijdsgroepen voor en kan zo maar op komen zetten. Dyspareunie kan een lichamelijke maar ook een combinatie van lichamelijk en psychologische oorzaak hebben. Om dit te ontdekken moet je goed bij je zelf te raden gaan welke problemen en wanneer deze problemen zijn gekomen. Bij sommige problemen kan je zelfhulp toepassen om er weer van af te komen. Bij sommige sexproblemen zou je het beste of moet je zelfs een dokter of een seksuoloog raadplegen.
Het is een vast gegeven dat je libido afneemt als je pijn bij het vrijen hebt, dus je zin in sex verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hieronder zijn verschillende oorzaken beschreven die dyspareunie of te wel pijn bij het vrijen kunnen geven. Veel problemen komen ook van aandoeningen aan de vagina of penis waardoor de sex niet meer plezier is.
Dyspareunie bij mannen
Er wordt niet veel over gesproken maar ook mannen kunnen ook dyspareunie of te wel pijn bij het vrijen hebben. Er zijn veel verschillende oorzaken en aandoeningen die er voor kunnen zorgen dat mannen pijn bij het vrijen hebben en die kunnen zijn;
- Je frenulum ( toompje ) is te kort, dat is het dunnen peesje dat verticaal over de eikel loopt en aan je voorhuid verbonden is. ( met foto )
- Een vernauwing van de voorhuid, kan overigens ook gevolg een infectie zijn. ( met foto )
- Je hebt een ontsteking bij je eikel ( met foto )
- Je hebt een prostaatonsteking.
- Je hebt een SOA onder de leden, zie voor alle informatie over een SOA op het hoofdstuk geslachtziekten.
- Ook een liesbreuk kan de oorzaak zijn.
- Je hebt de ziekte van peyronie onder de leden. ( met foto )
Een te kort toompje ook wel frenulum praeputii penis genoemd
De omgeving van het toompje is erg gevoelig, dat merk je wel als je hier gestimuleerd word, in de meeste gevallen veroorzaakt dat een orgasme. Is het frenulum te kort dan kan je eikel niet volledig ontbloot worden bij een stijve penis en hierdoor ontstaat er een spanning op je eikel.
Je kan er zelf wel wat aan doen door een warme bad of douche te nemen en je voorhuid voorzichtig te masseren waardoor het toompje iets oprekt.
Maar lukt dit niet en het probleem blijft zich voordoen dan zal men naar een dokter toe moeten. Het oplossen van dit probleem kan gedaan worden door het toompje gedeeltelijk of helemaal te besnijden. Meer informatie over het besnijden kan je vinden op Atrium MC.
Tijdens het sexuele contact kan het voorkomen dat het toompje inscheurt omdat de voorhuid te ver naar achter is getrokken tijdens het penetreren. Pijn en eventuele lichte bloeding kunnen hiermee gepaard gaan. Het is niet erg maar wel pijnlijk en ongewenst, hierdoor kan er ook littekenweefsel ontstaan waardoor de soepelheid afneemt en waardoor het toompje vaker kan scheuren.
Vernauwing van de voorhuid
Vernauwing ( fimosis ) van de voorhuid ( preputium ) kan erg pijnlijk zijn. Wanneer spreken we over een vernauwing van de voorhuid? Als de voorhuid te nauw is dan kan je hem niet of niet gemakkelijk over je eikel heen schuiven. Het geeft ook problemen van het schoonmaken van de penis en het belemmerd de functie van de penis. Een te nauwe voorhuid kan problemen geven bij het plassen, schoonmaken, geslachtsgemeenschap of aftrekken geven. Het is en blijft een serieuze aandoening, en in veel gevallen vereist het een ingreep om verdere schade te voorkomen.
Als je naar je penis kijkt dan zie je aan het eind de eikel zitten en daaroverheen zit een dun rekbaar stukje huid overheen. Deze voorhuid zit vast aan de achterkant van je penis met het toompje.
Het is heel normaal dat het bij jonge kinderen voorkomt, bij hun geboorte zijn penis en voorhuid nog met elkaar verbonden. In de eerste levensjaren laat de voorhuid zich vanzelf langzaam los. Het kan zelf tot de zeventiende jaar duren eer de voorhuid helemaal terug geschoven kan worden. Vroeger werd het advies gegeven om het kind te helpen om elke keer de voorhuid terug te trekken. Maar dit is, als het kind geen last heeft van plasproblemen totaal onnodig en kan zelfs in sommige gevallen schadelijk zijn! Een deel van de mannen houden na hun puberteit een strakke voorhuid, dit noemt men overigens phimosis. Als de voorhuid bij volwassen mannen te nauw is, dan is dit te verwijten aan de kindertijd, toen was deze al te nauw en is nooit adequaat behandeld. Soms kan het zo zijn dat het op latere leeftijd optreed. De oorzaken zijn dan meestal een ontsteking van de voorhuid of een huidziekte.
Wanner jij hier last van hebt en je bent daar pas op latere leeftijd achtergekomen, en dat kan zijn bij je eerste erectie of het gevolg van een infectie ga dan altijd naar de dokter. Je behoef je hierover niet te schamen want hij heeft dit waarschijnlijk vele malen gezien. De ingreep is zeer eenvoudig te verhelpen. Blijft je hiermee te lang doorlopen dan kan de gevolgen ernstiger zijn als jij doet denken! Je deel van de huid kan zelfs afsterven en sex met iemand of je zelf aftrekken kan voorgoed pijnlijk blijven.
Bij mannen die een krappe voorhuid hebben kan de smegma zich ophopen onder de voorhuid. Smegma is een soort smeerlaag wat er voor zorgt dat de voorhuid soepel over de penis heen kan glijden. Het schoonmaken hiervan is erg lastig en hierdoor kan er een ophoping ontstaan die er weer toe kan leiden dat er een ontsteking van de penis kan ontstaan. Het is een huidziekte waarvan de voorhuid een stuk dikker en stugger wordt. Het is niet ernstig maar wel erg hinderlijk en erg onhygiënisch.
Als het zover is dan moet je wel naar de dokter en de behandeling kan bestaan uit een hele of gedeeltelijke besnijdenis. Het nauwe gedeelte wordt dan weggehaald. Hierdoor komt de eikel voor altijd bloot te liggen. Bij een vernauwing van de voorhuid kan je zelf niets aan doen, je zal altijd naar een dokter moeten gaan om het te verhelpen. Als het zover is dan moet je wel naar de dokter en de behandeling kan bestaan uit een hele of gedeeltelijke besnijdenis. Het nauwe gedeelte wordt dan weggehaald. Hierdoor komt de eikel bloot te liggen. Bij een vernauwing van de voorhuid kan je zelf niets aan doen, je zal altijd naar een dokter moeten gaan om het te verhelpen. Als je wilt weten hoe en wat ze doen bij het oplossen van je te nauwe voorhuid probleem, kan je ook de website van isala raadplegen.
Wat zijn de symptomen bij een vernauwing van de voorhuid;
- Buiten dat je problemen bij het plassen kan krijgen krijg je ook problemen bij sex. Als je opgewonden raakt waarbij een erectie ontstaat dan kan dit door een te nauwe voorhuid zeer pijnlijk zijn. Hierdoor kunnen kleine scheurtjes ontstaan die zelf kunnen gaan bloeden. Het is een onschuldige aandoening maar niet erg wenselijk. Ook wanneer de penis slap is kan het zo zijn dat de voorhuid niet volledig terug getrokken kan worden.
- Bij sommige mannen kan de voorhuid net over de eikel teruggeschoven worden, maar bij sexueel contact gaat de voorhuid zwellen en kan dan niet meer teruggeschoven worden. Ga je dan verder dan zal de voorhuid geïrriteerd raken en zwelt dan nog verder op. Een erg pijnlijke aangelegenheid, maar kan gemakkelijk door een arts verholpen worden. Buiten dat de sex pijn doet voel je tijdens de sex ook minder.
Een ontsteking bij de eikel
Een ontsteking van de eikel ook wel balanitis genoemd is een pijnlijke aangelegenheid. De eikel en vaak ook een deel van je voorhuid is dan ontstoken. Balanitis is eigenlijk een algemene term van
meer soorten ontstekingen van de voorhuid en de eikel. De symptomen kan je makkelijk een eenvoudig te herkennen;
- Je hebt pijn in je eikel en je voorhuid, waarbij de pijn kan uitstralen naar de rest van je penis. Wanneer je een erectie hebt dan is het terugschuiven van je voorhuid zeer pijnlijk.
- Als je jeuk of een branderig gevoel aan je eikel hebt, dan zou je candida kunnen hebben ( gekregen hebben )
- Je eikel kleurt rood en voelt warm en dik aan, en er kunnen soms zelfs schilvers en korsten vormen rondom de opening van je voorhuid
- Onder voorhuid drupt er vocht of pus uit.
Pijn, jeuk, roodheid en zwelling kunnen leiden tot een vernauwing van de plasbuis. In sommige gevallen kan de pijn en de zwelling zo erg zijn dat je de voorhuid niet meer over de eikel teruggetrokken kan krijgen. En dat geeft een bij komend probleem dat je het niet meer goed kan wassen wat weer meer problemen gaat geven.
De ontsteking komt niet zo maar van zelf, hier kunnen verschillende oorzaken van zijn;
- Het smegma hoopt zich op onder je voorhuid, waardoor er een ontsteking is ontstaan. Dit komt hoofdzakelijk door het niet goed schoon houden van je penis. Of je hebt last van een nauwe voorhuid.
- Als je sex gehad hebt met een vrouw die de gist candida mee draagt in haar vagina, dan kan er een allergische reactie zijn ontstaan die hier de aanleiding voor is. Meestal zijn deze voor korte duur. ( Candida komt van nature voor op de huid en in de vagina )
- Als je vaak je penis met zeep of andere schoonmaakproducten schoon maakt dan kan de huid gaan irriteren, waardoor deze vatbaarder is voor ontstekingen
- Je kan ook een SOA hebben zonder dat je het weet
- De ontsteking van de eikel kan ook veroorzaakt worden door chemische stoffen in kleding, vooral als je geen onderbroek of slip draagt. Je eikel schuurt hier dan constant over en daarvan kan je een ontsteking krijgen.
- Verschillende huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis die op de penis kunnen voorkomen
Als de eikel ontstoken is door candida dan kan je wel zeggen dat het vervelend en pijnlijk is maar meestal niet ernstig, en in de meeste gevallen goed te behandelen. Wel moet je een bezoek aan de dokter brengen. Je krijgt dan van de dokter een antischimmelzalf mee en die doe je tweemaal daags op je ontsteking en vaak is het binnen een week verholpen.
Je kan er ook zelf iets aan doen
- Ga met je penis in een bad lauw water zitten met daarin wat biologisch wasmiddel ( bijv. Biotex ) blijft daar tien minuten in zitten en trek dan regelmatig je voorhuid zo ver je kan terug. Zorgt
er wel voor dat je eikel constant in het water hangt. Natuurlijk hierna alles weer goed schoon spoelen met schoon water.
- Maakt je penis met name je eikel zo schoon mogelijk met een zacht lauw doekje, maar zonder zeep. En doet dit een paar keer per dag of als je naar het toilet ben geweest
- Als je een SOA laat behandelen denk er dan wel aan dat je eventuele partner ook behandeld moet worden. Anders wordt je gelijk weer besmet. En bij andere contacten gewoon een condoom gebruiken.
Voorkomen is beter als genezen
Gewoon je penis goed schoon houden. Ook kan je tijdens je toilet bezoek als je moet plassen je voorhuid ze ver je kan terug schuiven zodat de eikel bloot komt te liggen. Na het toilet bezoek maak je de penis met lauw water schoon maken. Als je dit twee a drie keer per week doet dan blijft hij schoon.
Een prostaat ontsteking
De prostaat is een klier onder de blaas van de man, hierdoor loopt de plasbuis. In de prostaat wordt ook zaadvloeistof aangemaakt. Wanneer je klaar komt dan wordt in de prostaat de zaadvloeistof bij de zaadcellen gevoegd. Je spreekt over een prostaatontsteking als het klierweefsel in de prostaat is ontstoken.
Er zijn verschillende oorzaken om prostaatontsteking te krijgen, de meest voorkomende wordt door bacteriën veroorzaakt. Deze komen via de plasbuis binnen in de plasbuis en gaan dan vervolgens aan de blaaswant hechten. Hier vanuit dringen e de blaas in tot het weefsel van de prostaat. Vaak heeft de man dan buiten de prostaatontsteking ook een blaasontsteking. Het kan ook zo zijn dat een prostaatontsteking een gevolg is van een SOA. Je kan een prostaatontsteking herkennen aan;
- Pijn in de liezen
- Pijn in de onderbuik
- Pijn tussen de anus en je balzak
- Pijn in je rug
- Het is net of je veel vaker moet plassen, maar dan plas je maar een klein beetje of met een zwakke staal
- Je kan de plas niet ophouden
- Als je plast dan voelt dat branderig aan
Je kan bij dit alles ook koorts krijgen of je erg ziek voelen. De symptomen komen plots opzetten en zijn dan erg hevig. Om definitief te constateren dat je een prostaatontsteking hebt dan moet de huisarts je urine op kweek te zetten. Dan kan vastgesteld worden welke bacterie de ontsteking veroorzaakt.
Moet er een onverhoopt een onderzoek plaats vinden dat gebeurd dit inwendig ( niet erg prettig, maar wel noodzakelijk ). Hij gaat dan met een vinger je anus binnen en hierbij wordt de prostaat afgetast.
Wat kan je hieraan zelf doen?
- Veel drinken, zo`n twee liter per dag
- Probeer regelmatig te plassen, hiermee plast je de bacteriën naar buiten
- Is de ontsteking van een SOA afkomstig, gebruik in het vervolg een condoom! Laat dan ook je eventuele partner testen.
Een liesbreuk
Wat is een liesbreuk? Hernia inguinalis is een andere dure naam voor een liesbreuk. Plat gezegd is dat een breuk in de lies, die aan de linker en rechterkant, gescheiden tussen benen en buik.
Dat kan een opening of zwakke plek zijn die tussen de buikwand, die de buikholte scheidt van de benen. Door deze opening is het mogelijk dat een uitstulping van het buikvlies en ook soms een deel van de darmen in de lies zakken. Deze aandoening komt voor bij zowel vrouwen als mannen, dit geschreven hebbende moet gezegd worden dat het bij de vrouwen sporadisch voor komt.
De zwakke plek in de buikwant zou aangeboren kunnen zijn. Maar de zwakke plek kan ook later ontstaan zijn doordat de buikwand uitgerekt is.
Een liesbreuk krijgen is niet leeftijd gebonden, en het kan voorkomen worden!
De oorzaak van een liesbreuk;
- Het kan aangeboren zijn
- De buikwand is verzwakt door, een te forse gewichtstoename, veelvuldig te zwaar tillen, te hard persen bij stoelgang en te veel hoesten.
Al deze zaken vergroten de druk op de buikholte. Hierdoor neemt de druk op de zwakke plek toe en kan er een liesbreuk ontstaan. Mensen die roken hebben overigens een verhoogde kans op een liesbreuk. Denk niet dat een liesbreuk vanzelf kan verdwijnen, hij kan alleen maar groter worden! Er is een operatie nodig om een liesbreuk te verhelpen.
Wat zijn de symptomen;
-
- Je hebt een bobbel in de lies zitten, deze zou kunnen verdwijnen als je plat gaat liggen
- Een naar, branderig of pijnlijk gevoel in de lies
Een liesbreuk gaat niet altijd gepaard met pijn.
De ziekte van peyronie
Als men spreekt van ziekte van peyronie dan heb je een penis die krom trekt als hij stijf wordt. Dit is een aandoening die je op latere leeftijd kan ontstaan, het is beslist geen aangeboren aandoening. De kromstand van je penis ontstaat heel langzaam maar kan wel ernstige vervormingen veroorzaken, waardoor de pijn ook gaat toenemen. Peyronie komt meestal in de veertigste levensjaren voor.
Als de penis slap is dan kan je verharde bindweefsel voelen. Op een gegeven ogenblik kan het zelfs zo zijn dat je door de kromming het onmogelijk gemaakt wordt om nog geslachtsgemeenschap te hebben. Gelukkig is deze ziekte wel te verhelpen, dus schaamte om geen arts te raadplegen zou dom zijn.
De oorzaak van de kromming is dat er littekenweefsel ontstaan is door kleine verwondingen aan de wand van de zwellichamen. De kromming in de penis ontstaat doordat het weefsel ontsteekt en na een tijd verhard. Als je een erectie krijgt dan lopen de zwellichamen vol met bloed om zodoende de penis te laten groeien. Het bindweefsel is erg stevig en rekbaar anders zou de penis niet kunnen groeien. Als het bindweefsel door onbekende oorzaken gaat verkalken wat overigens een heel pijnlijk proces is, dan gaat de penis naar één kant buigen, want de elasticiteit van de wand laat een normale groei niet meer toe door de verkalking.
Het verkalkte bindweefsel noemt men plaque, deze kan een jaar lang groeien en daarna niet meer en zal het proces stoppen. Men zegt dan ook dat de kromstand stabiel is geworden. Als de kromstand gestabiliseerd is dan verdwijnt normaal gesproken ook de pijn.
De kromming kan op verschillende manieren operatief gecorrigeerd en behandeld worden.
Dyspareunie bij vrouwen
Dyspareunie bij vrouwen, zij kunnen diepliggende pijnen maar ook oppervlakkige pijnen hebben tijdens het vrijen. Met oppervlakkige pijn word bedoeld dat de pijn pas optreed bij het eerste contact met de vagina, beter gezegd met de ingang van de vagina. Dit merk en voel je wanneer je bijvoorbeeld gaat vingeren of dat een man zijn penis er in wil steken. Dyspareunie kan zich op vele manieren manifesteren en sommige hebben met elkaar te maken. Er zijn verschillende oorzaken hiervoor te noemen namelijk;
- Je hebt te droge slijmvlies, maar dit kan ook komen dat je gewoonweg niet geil of opgewonden genoeg bent.
- Je hebt een SOA onder de leden, zie voor alle informatie over een SOA op het hoofdstuk geslachtziekten.
- De overgang, zie voor alle informatie over de overgang op het hoofdstuk overgang.
- Je kan vaginisme hebben, zie voor alle informatie over vaginisme op het hoofdstuk vaginisme.
- Vaginale droogheid, zie voor alle informatie over dit onderwerp op het hoofdstuk vaginale droogheid.
- Vaginale littekens, bijvoorbeeld na een bevalling
- Strictuur en atresie van de vagina
- Blaasontsteking
- Je hebt een vulvair vestibulair syndroom ( VVS )
- Psychische oorzaken
Te droge slijmvlies
Dyspareunie bij te droge slijmvlies. Als je niet genoeg opgewonden bent en je ben nog niet nat van onderen dan kan je bij het vrijen pijn ervaren. Alles is te droog en de penis schuurt dan als het waren tegen je vagina.
Normaal is vaginaal vocht helder, beetje slijmerig en reukloos. Dit vocht wordt gemaakt door de slijmvlies van de vagina, waarbij het vrouwelijk hormoon oestrogeen er voor zorgt dat de slijmvlies in goede conditie blijft. Wanneer je dan geil word stroomt er meer bloed door je vagina waardoor deze vochtiger word.
De meeste vrouwen krijgen door hormonale veranderingen in de overgang te juist te maken met droge slijmvliezen in je vagina. Veel vrouwen in de overgang merken dat de slijmvliezen droger worden, mede de neus en ogen. Je kan veel klachten hebben door de droge slijmvliezen en dat kan zeker een geweldige negatieve impact hebben op je sexleven.
Als je slijmvliezen in de vagina te droog zijn dan heb je jeuk, branderig gevoel en pijn tijdens de sex. Je hebt dan ook kans op wondjes, blaasontsteking en vaginale infecties. De oorzaak en ook gelijk de belangrijkste is de afname van het oestrogeen gehalte in je lichaam. Omdat bij de overgang de eierstokken stoppen met werken wordt er ook geen oestrogeen meer aangemaakt.
Natuurlijk horen de slijmvliezen van nature nat te zijn. Je hebt een vochtige vagina nodig om normaal sexverkeer te hebben. Als de vagina droog is dan is sex erg pijnlijk en gaat alles zeer stroef. Hierdoor hebben de meeste vrouwen juist geen sex meer, omdat de vagina gewoon te droog is. Je kan dit gemakkelijk verhelpen om een glijmiddel te gaan gebruiken, dit vervangt je nattigheid die je normaal zou hebben in je vagina.
Wat voor functie hebben slijmvliezen
Slijmvliezen maken slijm aan om stoffen af te voeren, waardoor je ook nat bent van onderen.
Bij vaginale droogheid kan je de volgend klachten hebben;
- Jeuk
- Schrijnend gevoel
- Branderig gevoel
- Steken in de schaamstreek
- Pijn tijdens het plassen
- Pijn bij sex
- Masturberen is lastig en klaar komen al helemaal
- Blaasontsteking ( ook een constant terugkerende blaasontsteking )
- Je hebt eerder een vaginale infectie
Wat veroorzaakt vaginale droogheid
Maar vergist je niet vaginale droogheid kan ook ontstaan wanneer je gewoon te weinig sexueel opgewonden bent. Juist bij sexuele opwinding word je vagina vochtiger,waarbij de penis makkelijk je vagina in kan. Maar er zijn nog meer oorzaken die het kunnen veroorzaken;
- Als je te veel met een inwendige douche je vagina schoon maakt, men noemt dit een vaginaledouche
- Zeep gebruiken bij het wassen van je vagina, met name de schaamlippen en de opening van je vagina
- Toiletpapier wat geparfumeerd is
- Tampongebruik, vooral tijdens de lichte dagen
- Roken
Al deze bovengenoemde oorzaken kunnen infecties, irritatie en vaginale droogheid veroorzaken. Op het hoofdstuk vaginale droogheid kan je werkelijk er alles over lezen.
Wat kan je tegen droge slijmvliezen doen;
- Oefent regelmatig je bekkenbodemspieren zodat de vagina beter doorbloed blijft.
- Gebruik maken van een glijmiddel
Vaginale littekens
Dyspareunie bij vaginale littekens. Na de bevalling kan je pijnlijke littekens overhouden door het inknippen of dat er scheurtjes zijn ontstaan, zelfs je schaamlippen kunnen schade ondervonden hebben. Litteken hypertrofie kan bij geslachtsgemeenschap erg pijn doen. Ja kan ook na een ongeluk littekens in de genitale regio hebben overgehouden, en juist deze littekens kunnen bij sex erg pijn doen.
Gelukkig kan je als je dit wilt de littekens laten corrigeren. Dit noemt men een genitale chirurgische correctie en dit kan uitgevoerd worden bij een kliniek. Een chirurgische correctie laat je niet louter op esthetische redenen uitvoeren, maar je wilt van de pijn af.
Maar ook je vagina of bekken kunnen verkleefd zijn na bijvoorbeeld een bevalling, infectie of operatie en dit kan ook veel pijn opleveren. Verklevingen kunnen overal optreden, in je baarmoeder maar ook in de schaamlippen e.d. Tijdens de geslachtsgemeenschap kan je verschillende pijnen voelen. Maar je kan ook het gevoel hebben dat de penis in je iets raakt!
Laat van te voren goed beoordelen of een operatie of een massage bij jou nut heeft en dat de pijn dan minder zal worden!
Strictuur en atresie van de vagina
Strictuur en atresie van de vagina, moeilijke woorden met een vervelend bij effect. Atresie is een term die afwezigheid van een opening betekent. Vaginale atresie betekend dus, het ontbreken van de natuurlijk opening. Het is een afwijking die niet veel voor komt maar kan wel op latere leeftijd problemen opleveren. Dan heb je ook nog vaginale agenesie, dat is het achterblijven van de ontwikkeling van de vagina.
Strictuur van de vagina kan zijn ontstaan na bijvoorbeeld dat je ingeknipt bent geweest na een bevalling, het littekenweefsel kan de vaginale opening afsluiten wat bij gemeenschap pijn veroorzaakt. Atresie die je later in je leven krijgt kan het gevolg zijn van verklevingen van de vaginawanden, hierdoor verdwijnt de normale vagina opening.
Een strictuur enatresie van de vagina kan alleen operatief worden behandeld. Bij een aangeboren vaginale atresie dan wordt er tijdens een operatie een vagina gecreëerd.
Blaasontsteking
Dyspareunie bij een blaasontsteking. Blaasontsteking is dat het slijmvlies van de blaas ontstoken is, het is niet besmettelijk maar kan wel elke keer terug konten. Je merkt als je blaasontsteking hebt dan je vaak kleine beetjes plast in pijn in de rug of onderbuik hebt. Om een blaasontsteking vast te stellen dan moet je ochtendurine nagekeken worden door een arts. Een blaasontsteking komt best veel voor bij vrouwen.
Waar merkt je het aan dat je een blaasontsteking hebt;
- Bij het plassen heb je een branderig of pijnlijk gevoel
- Je hebt een aandrang om te plassen maar je plast bijna niets
- De pijn kan al veroorzaakt worden door de aandrang om te plassen
- Bij je plas kan ook bloed zitten of is troebel van kleur
- Je ruikt je plas, hij ruikt sterker als normaal
- Maar ook misselijkheid en braken kunnen dit ook aangeven
Het ontstaan van een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Ze komen via de plasbuis binnen en hechten zich aan de blaaswand die vervolgens weer gaat ontsteken. Dit gebeurd in de meeste gevallen na geslachtsgemeenschap.
Hoe komen de bacteriën je plasbuis binnen;
- Als je na het plassen je verkeerd afveegt, als je van achteren naar voren gaat dan veeg je de bacteriën naar de plasbuis toe
- Bij slecht ademende kleding of ondergoed, bacteriën en schimmels kunnen hierdoor gecreëerd worden
- Ook tijdens geslachtsgemeenschap kunnen bacteriën in de buurt van de urinebuis komen.
Je hebt nog meer oorzaken voor een blaasontsteking;
- Chemische stoffen in je kleding
- Je hygiëne van je lichaam is slecht, met name bij je vagina
- Je drinkt veel te weinig
- Na de overgang neemt de kans zienderogen toe
Zelfzorg voor een blaasontsteking;
- Zorg dat je veel drinkt, door het veel drinken ga je meer plassen en hiermee plast je de bacteriën in je blaas er uit.
- Stel als je moet plassen dit niet uit, bij aandrang moet je naar het toilet gaan
- Plas altijd de blaas helemaal leeg
De klachten kunnen na een tijd vanzelf overgaan. Blijft de klacht bestaan, langer als een week dan wordt er geadviseerd om naar de huisarts te gaan voor antibiotica. Want het kan zijn dat de blaasontsteking overgaat naar een nierbekkenontsteking.
Vulvair vestibulair syndroom ( VVS )
Bij echt langdurige pijn van de vulva kan er sprake zijn van vulvair vestibulitis syndroom ( VVS ) Hierbij heb je last van jeukend, branderig gevoel in je vulva. Hierbij is er geen sprake van een ontsteking. Het komt vooral voor bij jonge vrouwen of na een ziekte waarbij er een chronische klacht was van stekende pijn in de vagina. Maar ook irritatie of schraalheid van de vulva. Dyspareunie is aanvankelijk allen bij een penetratie van bijvoorbeeld een penis. Na bepaalde tijd worden de klachten erger en is er uiteindelijk geen geslachtsverkeer meer mogelijk. Als deze klachten meer dan een half jaar bestaan dan spreekt men over VVS.
Psychische oorzaken
Psychische problemen kunnen er ook voor zorgen dat je dyspareunie hebt zoals;
- Een laag zelfbeeld
- Gevoel van angst
- Een schaamte gevoel
- Als je in een depressie zit
- Negatie sexuele ervaring(en)
- Vermoeidheid
- Een veel te jachtig leven, waarbij je het onvermogen hebt om te ontspannen
- Relatie problemen
Behandeling door een arts is altijd gebaseerd op de achterliggende zaken. Waarbij een sextherapie, ontspanningsoefeningen en gesprekstherapie nodig kunnen zijn. Vaak wordt er gevraagd of de partner er ook bij kan zijn, want het is belangrijk om een goed sexueel leven te hebben. Ook wordt hier soms besproken om een andere manier van je sexleven in te vullen waarbij penetratie niet noodzakelijk is.
Dieper liggende pijn treedt pas op bij penetratie van bijvoorbeeld de penis ( kan ook een dildo zijn ). Omdat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot ervaart men dit als pijn in de onderbuik.
Zo zie je maar weer dat dyspareunie een heel breed spectrum aan aandoeningen, symptomen en ziektes kan hebben.